Innehållsförteckning
Vilka djur äter vitsippa?
Bland de viktiga örterna kan nämnas mjölkört, kovall och vitsippa. Rådjuren är inga utpräglade gräsätare, men under senvinter, vår och försommar kan en hel del gräs, främst kruståtel, ingå i födan. Från och med sensommaren och inpå hösten utgör svamp en viktig del av födan.
Vart växer Vitsippan?
Vitsippa, Anemone nemorosa Vitsippa finns i nästan hela landet, men den saknas längst i norr och är ovanlig i fjälltrakterna. Linné skrev 1755: ”Växer överallt i lövängar, ej på öppna fält.
Vilken familj tillhör Vitsippan?
SippsläktetVitsippa / FamiljSippsläktet eller sippor är ett växtsläkte med 158 arter i familjen ranunkelväxter. Sipporna kommer från norra och södra halvklotets tempererade delar. De växer ofta i ljusa skogar och på alpängar.
Nyare forskning stöder att blåsippssläktet och backsippssläktet skall inkluderas bland de egentliga sipporna. Wikipedia
Hur pollineras Vitsippan?
Den dubbla formen har en längre blomningstid. När pollineringen har genomförts i den enkla blomman startar fröernas utveckling och blomman vissnar snabbt. Ju mer dubbelbladig blomma, desto mindre möjligheter till pollinering. Det verkar som om blomman blir väntande på en pollinerare som aldrig kommer.
Kan man äta vitsippor?
Förgiftningar hos människa såväl som hos djur är mycket sällsynta främst på grund av vitsippans beska smak. Vid hudkontakt kan huden börja rodna och blåsor bildas. Att äta vitsippa ger till en början en brännande känsla i mun och svalj. Sedan utvecklas blåsor, man blir illamående, kräks och får diarré.
Kan man vara allergisk mot vitsippor?
Växten innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Symtom: Kan ge sveda i mun och svalg samt magbesvär (t. ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré).
Finns det blå vitsippor?
Vitsippa – Anemone nemorosa L. Blomfärg: Vit med gula ståndare- Även blå varianter förekommer men mer sällsynt.
Vad heter det gula i Vitsippan?
Vitsippa är mycket lik gulsippa (Anemone ranunculoides), när denna inte blommar. Gulsippa har dock, som namnet antyder, gula blommor samt har två blommor på per stjälk i stället för vitsippas ensamma blomma.
Hur giftig är Vitsippan?
Vitsippan innehåller liksom andra ranunkelväxter ranunculin som övergår i giftet protoanemonin då växten krossas. Förgiftningar hos människa såväl som hos djur är mycket sällsynta främst på grund av vitsippans beska smak. Vid hudkontakt kan huden börja rodna och blåsor bildas.