Allmänning

Vilka Smartbehandlingar finns?

Vilka Smärtbehandlingar finns?

Smärtbehandlingar och rehabilitering

  • Akupunktur.
  • Fysioterapi vid besvär i nacke, axlar och rygg.
  • Kiropraktik och naprapati.
  • Läkemedel vid långvarig smärta.
  • Receptfria läkemedel vid tillfällig smärta – vad ska jag välja?
  • Rehabilitering efter stroke.
  • Rehabilitering i varmt klimat.
  • Ryggbedövning.

Vad är Epiduralkateter?

Epidural/intratekal kateter Om patienten har en ökad blödningsbenägenhet ska den vara korrigerad innan spinala katetrar (epidural, intratekal) avlägsnas. Det är viktigt att ta hänsyn till om patienten står på ett läkemedel som påverkar koagulationen. Bortagande av kateter ska alltid ordineras av läkare.

Vad är skillnaden mellan anestesi och analgesi?

Begreppet spinal anestesi (SPA) används ofta i dagligt tal för intratekal smärtlindring. Detta kan dock vara missvisande eftersom ”spinal smärtbehandling ” betyder” i ryggen” och är ett samlingsnamn för både epidural analgesi (EDA) och intratekal analgesi (ITA). Läs mer och se bild i texten Övervakning.

Vad är Bromage?

Motorisk blockad – Bromage Vid smärtbehandling med lokalbedövningsmedel intratekalt/epiduralt ska kontroll utföras av grad av blockad av de motoriska nervfibrerna till benen. Blockaden bedöms med hjälp av Bromageskalan. Patienten kan ha en motorisk blockad som beror på läkemedelsbehandlingen.

Kan man ta gabapentin vid behov?

Gabapentin Actavis ett läkemedel som används för att behandla epilepsi. Medicinen är receptbelagd vilket innnebär att du bara kan få den om din läkare anser att du behöver den.

Vad är EDA bedövning?

Epiduralbedövning, epiduralanestesi (EDA) eller epidural (av grekiskans ἐπί, ”på”, och dura mater) avser en sorts central nervblockad eller ryggbedövning som, liksom spinalbedövning (spinalanestesi), ibland i folkmun felaktigt kallas ryggmärgsbedövning.

Vad är Bäckenbottenbedövning?

Bäckenbottenbedövning kan användas mot slutet av förlossningen. Den bedövar bäckenbotten när barnet ska födas fram. Den passar också bra om du behöver sys efter förlossningen, eller om förlossningen behöver avslutas med sugklocka. Vid bäckenbottenbedövning lindas smärtan med hjälp av läkemedel.

Share this post