Innehållsförteckning
- 1 Vilka är de 11 folkhälsomålen?
- 2 Vad är Arenaperspektiv?
- 3 Hur styrs folkhälsoarbetet i Sverige?
- 4 Hur kan olika livsstilar påverka hälsan?
- 5 Vad folkhälsan i Sverige omfattar?
- 6 Vad är en bestämningsfaktor?
- 7 Hur folkhälsoarbetet ser ut i Sverige?
- 8 På vilka sätt påverkar vår kost olika sjukdomar?
- 9 Vad innebär livsstilsfaktorer?
Vilka är de 11 folkhälsomålen?
Folkhälsopolitikens målområden
- Det tidiga livets villkor.
- Kunskaper, kompetenser och utbildning.
- Arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö
- Inkomster och försörjningsmöjligheter.
- Boende och närmiljö
- Levnadsvanor.
- Kontroll, inflytande och delaktighet.
- En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård.
Vad är Arenaperspektiv?
Avsikten med arenaperspektivet är att i det övergripande ledningsperspektivet se den egna verksamhetens effekter på hälsan och dess bestämningsfaktorer. Hälso- och sjukvården som organisation är ”arena” för patienter, för anhöriga, besökare och för sin personal.
Hur styrs folkhälsoarbetet i Sverige?
Lagar inom folkhälsoområdet. Det finns ingen enskild folkhälsolag som styr folkhälsoarbetet i Sverige. Flera olika lagar påverkar dock de samhälleliga förutsättningarna för en god och jämlik hälsa för hela befolkningen.
Vilka är hälsans riskfaktorer?
Vissa faktorer får vi med oss när vi föds. Till exempel så påverkas vår hälsa av arv, kön och ålder. Andra är strukturella faktorer som är svåra för den enskilda individen att påverka. Det kan vara samhällsekonomi, fysisk och social miljö, politiska beslut, boende, arbete, trafik, utbildning, osv.
Vad innebär de 8 folkhälsomålen?
Nationella mål för folkhälsan Folkhälsopolitiken har åtta målområden med ett stärkt fokus på jämlik hälsa. Särskilt viktigt är det att hälsan förbättras för de grupper som är mest utsatta för ohälsa. Folkhälsan påverkas och bestäms av människors livsvillkor, levnadsvanor och olika faktorer i samhällsmiljön.
Hur kan olika livsstilar påverka hälsan?
Levnadsvanor är vanor som har stor betydelse för vår hälsa. Hur vi äter, dricker och rör på oss spelar roll för hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Intag av alkohol, tobak och droger påverkar kroppen och måendet på kort och på lång sikt.
Vad folkhälsan i Sverige omfattar?
Folkhälsan omfattar alla aspekter av hälsa, såväl psykisk, social och fysisk. Den mäts ofta genom bland annat medellivslängd, självupplevd livskvalitet, förekomst av olika sjukdomar och/eller dödlighet vid till exempel barnafödande.
Vad är en bestämningsfaktor?
Hälsan i en befolkning beror på många olika faktorer och kan ses som resultatet av ett samspel mellan individ och samhälle. För att uppnå en god och jämlik hälsa krävs att människor har jämlika livsvillkor. Dessa villkor och förutsättningar kallas ofta för hälsans bestämningsfaktorer.
Vad menas med bra livsvillkor?
Avses förhållanden närmiljön och samhället som omger en individ – såsom uppväxtförhållanden, tillgången till hälso- och sjukvård, bostads- och arbetsförhållanden och lagstiftning.
Hur ser det internationella folkhälsoarbetet ut?
Folkhälsomyndigheten har till uppgift att följa och aktivt medverka i folkhälsoarbetet inom EU och internationellt. Samarbetet sker främst genom EU:s olika institutioner, Världshälsoorganisationen, WHO, och andra FN-organ.
Hur folkhälsoarbetet ser ut i Sverige?
Folkhälsoarbete innebär systematiska insatser för att förbättra människors livsvillkor och uppnå god och jämlikt fördelad hälsa. Folkhälsoarbetet inom Region Stockholm bedrivs i samverkan med bland annat skolor, kommunala förvaltningar, länsstyrelse, frivillig organisationer och myndigheter på nationell nivå.
På vilka sätt påverkar vår kost olika sjukdomar?
Olika ämnen i maten kan påverka hur cancer utvecklas. Det finns till exempel cancerframkallande ämnen i maten som mögelgifter och ämnen som bildas vid hård stekning som kan skada arvsmassan. Antioxidanter som finns bland annat i frukt och bär kan däremot skydda cellerna.
Vad innebär livsstilsfaktorer?
Med faktorer som är möjliga att göra något åt menas oftast de faktorer som har med livsstil och levnadsvanor att göra och då främst; motion, kost, rökning och alkoholvanor. Våra sovmönster och olika former av stress har också stor betydelse och kan hänga ihop med om vi är utsatta för smärta och värk.