Allmänning

Hur kan man jobba med jamstalldhet i skolan?

Hur kan män jobba med jämställdhet i skolan?

Förutom att du som är lärare ska undervisa om jämställdhet ska undervisningen också planeras och genomföras utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Det innebär bland annat att alla elever, oavsett könstillhörighet, ska ha lika möjlighet till och villkor för delaktighet under lektionerna och inflytande på undervisningen.

Vad är jämställdhet och likabehandling?

Syftet med jämställdhetslagen är att förbättra jämställdheten mellan könen, att förebygga diskriminering på grund av kön och att förbättra kvinnans ställning i synnerhet inom arbetslivet. Syftet med diskrimineringslagen är att trygga likabehandling och förebygga diskriminering på alla slags grunder.

Hur arbeta med jämställdhet?

Ni behöver också säkerställa att all personal har den kunskap som behövs för att kunna delta aktivt i jämställdhetsarbetet. Det kan exempelvis handla om att ha kunskap om jämställdhet och normer ur flera olika perspektiv, men också kunskap om de rutiner, riktlinjer och regler som gäller.

Vad är skillnaden mellan en jämställdhetsplan och en likabehandlingsplan?

På vissa arbetsplatser kan jämställdhetsplanen inbegripas i mångfald- eller likabehandlingsplanen och brukar då även inkludera annat främjandearbete, exempelvis funktionsnedsättning eller ålder. Vad arbetsgivaren då väljer att döpa sin plan till är ändå underordnat så länge lagens krav uppfylls.

Hur kan män arbeta med mångfald?

Det räcker inte att önska sig en förändring – man måste aktivt engagera sig i arbetet för mångfald.

  1. Bygg en bas för mångfald. Det första steget mot att förverkliga ert engagemang för mångfald är att mäta framgångarna.
  2. Bredda din talang.
  3. Så engagerar vi oss i diversity management.

Hur kan en arbetsplats arbeta med jämställdhet?

Jämställd ledning Med både kvinnor och män som chefer ökar chansen till bra jämställdhetsarbete. Uppmuntra därför båda könen att ta utökat ansvar och bli chefer, till exempel vid utvecklingssamtalen. Erbjud alla samma möjlighet till kompetensutveckling och nätverkande.

Hur kan vi arbeta för ökad jämlikhet i restaurangbranschen?

Verktyg för att öka jämställdheten på detta kan bland annat vara: Att arbetsgivaren har ett kontinuerligt arbete i att undersöka, analysera och åtgärda arbetsförhållanden, lön, villkor, rekrytering, befordran, utbildning, kompetensutveckling och möjligheten att kombinera föräldraskap med arbete.

Share this post