Populära

Vad kallades radon med ett aldre namn?

Vad kallades radon med ett äldre namn?

Äldre namn Isotoperna 220Rn, 222Rn och 226Rn kallades i början toron, radon och aktinon beroende på preparatets sammansättning, men så småningom övertog namnet radon rollen som grundämnesnamn.

När ändrades gränsvärdet för radon?

Gamla riktvärden och mätresultat Mätmetoden för radon inomhus ändrades 1994. Enheten på resultat av radonmätningar före 94-01-01 var Bq/m³ radondotterhalt (EER*).

När bör man mäta radon i bostaden?

En radonmätning bör pågå i minst två månader under eldningssäsong, som normalt är mellan den 1 oktober och den 30 april. Ju längre tid, desto noggrannare blir radonmätningen. Beställ dina radonmätare (mätdosor) via ett ackrediterat mätlaboratorium.

Vad är radon Detector?

Radon varken luktar, smakar eller syns. Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta. Radon och radondöttrarna kan följa med inandningsluften in i lungorna. När de sönderfaller avges alfastrålning som kan orsaka skador i lungvävnaden, vilket kan leda till lungcancer.

Vad är för hög radonhalt?

Vid 800 Bq/m3 ökar risken med 128 procent (från basvärde 1 till 2,28). Risken för lungcancer är då ungefär dubbelt så hög som vid medelhalten för svenska bostäder (som är cirka 100 Bq/m3). Den som har en högre grundrisk att drabbas av lungcancer, till exempel en person som röker, är känsligare för radon.

Vad är ett normalt Radonvärde?

Gränsvärde Radon– hur mycket radon är mycket Radonhalten över öppen mark är normalt mellan 10 och 100 Bq/ m³. Radonhalten inomhus i Skandinavien är 30–200 Bq/m³ (globalt medelvärde cirka 40 Bq/ m³). enstaka platser har man utomhus uppmätt radonhalter uppåt 1 000 Bq/ m³.

Vad är ok Radonvärde?

Referensnivån och gränsvärdet för inomhusluft För lokaler som används för allmänna ändamål eller som bostäder är referensnivån satt till 200 Bq/m³. Samma värde gäller för både befintliga byggnader och för nybyggnationer. För nybyggnation benämner man det dock som ett gränsvärde på 200 Bq/m³.

Vad kostar en Radonbesiktning?

Här gör vi radonbesiktningar Vi är för närvarande verksamma i Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland och Örebro. I Östergötland jobbar vi också – men där tar vi på grund av restider 2.900 kr inkl. moms för besiktningen.

När behöver man mäta radon?

Radonmätningar i villor och radhus ska göras under eldningssäsongen, oktober till och med april, för att få ett säkert resultat. Mätperioden ska vara minst två, helst tre månader. Ska du till exempel köpa hus och inte har tid att vänta kan du göra en kortare mätning under 2 till 10 dagar.

Share this post