Frågor

Mellan vilka IP nummer ligger de privata adresserna for klass A natet klass B natet och klass C natet?

Mellan vilka IP nummer ligger de privata adresserna för klass A nätet klass B nätet och klass C nätet?

Om du vill utnyttja klass C adresser i ditt eget privata nät så skall du välja adresser mellan 192.168.0.0 – 192.168.255.255. Dessa är nämligen reserverade för privata nät. Tanken med klassindelning Den ursprungliga tanken med internet var att alla datorer som var anslutna skulle ha en egen fast IP- adress.

Vad styr nätmasken?

Det är nätmasken som bestämmer nätets gränser, det vill säga vilka som är den första respektive sista adressen i nätverket. Om vi tar ett vanligt hemmanätverk så brukar dessa ha adresser i nätet 192.168.0.0/24. Vad betyder då detta?

Vad heter de två versionerna av IP-adresser Hur skiljer sig deras uppbyggnad åt?

IPv6 är också en alfanumerisk adress separerad med kolon, medan IPv4 endast är numerisk och separerad av punkter.

Kan man ha två IP adresser?

Varje del av en IP-adress kan ha ett värde mellan 0-255. Den fjärde delen av IP-adressen har alltså 256 stycken adresser (noll till och med 255) där dom flesta kan användas till datorer, telefoner, laptops, routrar och andra enheter i hemmanätverket. Det är mer än fullt tillräckligt för ett vanligt hemmanätverk.

Vad är IP version 4?

IP version 4 (IPv4) är den version av IP som använts sedan internets genombrott. I IPv4 består ett nummer av 32 bitar, vilket är ekvivalent med 4 bytes och gör att antalet adresser är begränsade till drygt fyra miljarder (4 294 967 296 eller 2 32).

Vad är en IP-adress?

En IP-adress (engelska Internet Protocol address) är ett nummer som används som adress på internet. IP-adressen identifierar normalt en viss dator (eller annan apparat), samtidigt som adressens första del visar till vilket nätverk datorn är kopplad.

Varför är adresserna i IPv6 fyra gånger så långa?

Adresserna i IPv6 är därför fyra gånger så långa, det vill säga 128 bitar.

Share this post