Rekommendationer

Vem ar hel?

Vem är hel?

Hel (ungefär den som gömmer, fördolt, gömd) var i nordisk mytologi dödens gudinna, härskarinna i dödsriket Helheim eller bara Hel, beläget i Nifelheim, som av somliga anses som en motsats till Valhall. Hon sägs vara dotter till Loke och Angerboda.

Vad är Tors hammare gjord av?

Hammaren blev en symbol för att man höll fast på den gamla tron. De flesta funna torshammare är av silver, men i Uppland har de flesta funna torshammare varit av järn. Under vikingatiden bars torshammare av både män och kvinnor.

Vad dödade Tor?

Tor är guden som bringar ordning ur kaos och kallas ”Mänsklighetens beskyddare”. Liksom de andra asagudarna (Æsir) är han inte odödlig. I Ragnarök kommer Tor och Midgårdsormen att döda varandra. Hans båda söner överlever däremot – de har inte utövat makt i denna tidsålder.

Vem bär Tors hammare?

Hammaren Mjölner På en av sina färder i österled, till de himmelshöga urjättarnas bergiga land bar han alltid hammaren med sig, med vilken han slog ihjäl jättarna som om de voro flugor.

Vilka kan lyfta Tors hammare?

Kan Tors hammare hanteras av någon i yttre rymden? Thors hammare, Mjolnir, enligt Odins förtrollning, kan endast hanteras av dem som anses värda.

Vart låg Valhalla?

Valhall, tidigare även Valhalla, (fornnordiska: Valhǫll, ”de stupade krigarnas hall”) är i nordisk mytologi guden Odens och de fallna krigarnas, enhärjarnas, boning i Asgård.

Vad gör Midgårdsormen?

Oden hade låtit Lokes barn bo i Asgård, men då Midgårdsormen blivit alldeles för stor fann Oden det nödvändigt att göra sig av med den. Midgårdsormen var så lång att den kunde slingra sig kring Midgård och bita sig själv i svansen (jämför Ouroboros).

Vem besegrade Tor?

När Tor blev av med hammaren I Kvädet om Trym, ur den Poetiska Eddan, har jätten Trym stulit Tors hammare Mjölner och gömt den djupt ned i jorden. Och när Tor inte hade sin hammare var gudarna och hela deras värld hotad!

Vad offrade man till Tor?

Om farsoter eller hungersnöd hotar offrar man till Tor, vid krig till Oden och vid bröllop till Frej. Vart nionde år har man niodagarsblot, en gemensam fest där folk från hela sveariket deltar. Då offrar man nio stycken av varje varelse av manligt kön, även människor, och kropparna hängs upp i en lund nära templet.

Share this post