Trendig

Vilka atgarder foreslog kommissionen for jamlik halsa?

Vilka åtgärder föreslog kommissionen för jämlik hälsa?

Kommissionen betonar i betänkandet betydelsen av mer jämlika uppväxtvillkor, kunskaper, arbete och försörjning. Ojämlikheten i hälsa börjar således inte med levnadsvanorna, och kan inte lösas enbart i hälso- och sjukvården menar kommissionen.

Vilka åtgärder föreslog kommissionen för jämlik hälsa för att fler människor i Sverige ska kunna uppleva en psykisk hälsa?

Enligt kommissionen är några kärnverksamheter särskilt viktiga: en jämlik barn- och mödrahälsovård, en likvärdig förskola av hög kvalitet, en bra skola, minskade hinder för inträde på arbetsmarknaden samt arbetsmiljöarbete för dem som arbetar och hälsofrämjande vårdmöten.

Vad kan samhället göra för att minska den psykiska ohälsan?

Folkhälsomyndigheten har sedan 2015 i uppdrag att samordna det suicidförebyggande arbetet på nationell nivå. Detta uppdrag sammanfördes 2018 med uppdraget att bygga upp och utveckla samordningen inom området psykisk hälsa.

Vad är boende och närmiljö?

I vår boende- och närmiljö kan detta exempelvis handla om att natur- och kulturmiljöer och den byggda miljön, utomhus och inomhus, ger möjlighet till fysisk aktivitet, rekreation, möten med andra, välbefinnande och avkoppling.

Kommissionen för jämlik hälsa presenterar sitt slutbetänkande

  • Ojämlikhet i hälsa handlar om mer än levnadsvanor. Kommissionen trycker bland annat på betydelsen av mer jämlika uppväxtvillkor, kunskaper, arbete och försörjning.
  • Ytterligare ansträngning krävs för att minska klyftor.
  • Jämlik och hälsofrämjande sjukvård.

Varför tillsattes kommissionen för jämlik hälsa?

I juni 2015 tillsatte regeringen en kommission för jämlik hälsa med uppdrag att lämna förslag till hur hälsoklyftorna i samhället ska minska för att nå regeringens mål om att påverkbara hälsoklyftor ska slutas inom en generation. I juni 2017 presenterades Kommissionen för jämlik hälsas slutbetänkande.

Vad tycker kommissionen för jämlik hälsa att samhället ska göra för att minska den psykiska ohälsan?

Kommissionen anser att jämlik vård inte ska begränsas till vad hälso- och sjukvården är skyldig att erbjuda, utan även måste omfatta utjämnande av skillnader i hälsoutfall. Annars kommer den ojämlika vården att på sikt utgöra ett hot mot hela hälso- och sjukvårdssystemet.

Share this post