Frågor

Vilken fukt paverkar en byggnad normalt som dranering och isolering ska ta hand om?

Vilken fukt påverkar en byggnad normalt som dränering och isolering ska ta hand om?

Traditionellt har man använt en tät utsida och dränerande återfyllnad. En annan princip som möjliggör uttorkning av byggfukt som används ofta är tät, luftspaltbildande utsida eller dränerande värmeisolering. En utvändig värmeisolering möjliggör uttorkning av källarytterväggarna.

Vad är Utreglade väggar?

Utreglad vägg Träkonstruktion som bildar vägg innanför en murad eller gjuten källaryttervägg. Yttertakspanel/underlagstak Takmaterial som ligger direkt mot takstolarna och fungerar som underlag för taktäckningen som kan bestå av råspont, boardskivor, eternit etc.

Hur bygger man en källarvägg?

Bygga källarväggen på källargrunden Eftersom att man vid källarväggarna har direkt kontakt med marken är det viktigt att man dränerat väggarna ordentligt. Det gör man ofta med dräneringskivor som man då sätter utanpå väggen och det finns flera olika väggsystem att välja mellan.

Hur inreder man en källare?

Inred källaren

  1. Varmare är torrare.
  2. Aldrig organiskt material, trä, papper, sågspån med mera i kontakt med betong.
  3. God ventilation, vilket kräver fläkt.
  4. Öppna färger, måla med silikatfärg på källaryttervägg.
  5. Stäng aldrig in fukt.
  6. Undvik golvvärme eller rådfråga någon som kan.

Hur mycket procent fukt är ok i hus?

Den rekommenderade relativa luftfuktigheten är mellan 30 och 50 %, men under kallare perioder kan den sjunka ända till 10 %. För många människor leder detta till förkylningsliknande symptom, så som irriterad hals och slemhinnor, kliande ögon och problemhy.

Vad är Motfyllda ytterväggar?

Vattenånga tillåts då att diffundera in genom källarytterväggen resp. väggen fuktas upp kapillärt. Om källarytterväggen ej har isolerats invändigt utan endast putsats och målats eller tapetserats så klarar sig ofta konstruktionen ifrån skador.

Varför byggdes hus med källare?

Konstruktionen ger en torr och fuktsäker miljö. En källare kan höja kvaliteten på boendet. Framför allt ger den utmärkta biutrymmen för till exempel förvaring, tvättstuga eller snickarverkstad. Men fördelen med mer utrymme ska vägas mot att huset blir dyrare att bygga.

Är det dyrt att bygga källare?

Genomsnittspriset för att bygga ut källare ligger på omkring 15.000 kr per kvadratmeter, men kostnaderna varierar stort från projekt till projekt.

Vad kostar det att gjuta en källare?

Totalpriset beror på flera faktorer och kan variera mellan 8.000 kronor till kvadratmeter och 25.000 kronor per kvadratmeter. Hur mycket grund-, VVS- och elarbete samt storleken på källaren spelar stor roll, därför vi rekommenderar dig att ta kontakt med en entreprenör så tidigt som möjligt i processen.

Vad ska man ha på väggarna i källare?

Väggar: Använd fukttåligt material. Tak: Fukttåliga material. Sätt aldrig gipsskivor direkt mot väggen utan lämna en luftspalt mellan yttervägg och gipsskiva. Använd plåtreglar.

Vilken färg till källarväggar?

Vi rekommenderar att du målar med vanlig väggfärg för inomhusmiljö i källare i bostadsmiljö. Det är en vanlig missuppfattning att man bör måla med en diffusionsöppen färg som tex silikatfärg i tron att de är bra mot fukt. Undantaget kan vara vid tex en jordkällare som är nergrävd under mark.

Share this post