Ny

Ar forstorad prostata farligt?

Är förstorad prostata farligt?

Även om förstoringen i sig inte är farlig kan den orsaka obehag och ställa till problem. Prostata löper som en ring kring själva urinröret och när den tillväxer riskerar den att klämma ihop röret och göra det svårare för urinen att passera (se illustration).

Vad är godartad prostataförstoring?

Godartad prostataförstoring (benign prostatahyperplasi, BPH) är ett vanligt tillstånd som med stigande ålder drabbar i princip alla män. En del av dessa män får urineringsproblem och cirka 4 500 opereras varje år för en förstorad prostata.

Vad är bra att göra mot prostata problem?

Grönsaker är allmänt nyttigt, även om effekten på prostatacancer är osäker. Möjligen kan kål, broccoli, gul lök och vitlök ha en positiv effekt. Enstaka undersökningar antyder att ett par glas juice gjord på granatäpple varje dag kan vara bra för män med prostatacancer.

Hur märker man att man har problem med prostatan?

Några vanliga symtom är svag urinstråle, att man behöver kissa ofta, att det blir svårt att skjuta upp toalettbesök, att blåsan inte töms helt och i vissa fall oförmåga att tömma blåsan. De som har måttliga besvär behandlas oftast med läkemedel.

Hur gör man när man hyvlar prostata?

Åtgärden utförs via urinröret med ett instrument, cystoskop. Via cystoskopet hyvlas den förstorade delen av prostatakörteln bort varefter urineringen underlättas. Om prostatan är liten, räcker det med ett mindre ingrepp, TUIP; två små snitt görs då på blåshalskörteln.

Kan förstorad prostata påverka avföringen?

Nattliga toalettbesök är det vanligaste symtomet på förstorad prostata och något som många män upplever när blir äldre. Andra symtom kan vara en långsam eller avbruten stråle, täta trängningar och svårigheter att hålla tätt.

Om du har haft besvär på grund av en förstorad prostatakörtel under lång tid, kan det ge följder: Bakterier kan bildas i urinblåsan om den aldrig riktigt töms, och leda till upprepade urinvägsinfektioner.

Hur stor är normal prostata?

Hos den unge vuxne mannen är prostatans volym cirka 20 ml (ungefär som en valnöt). Med stigande ålder ökar prostatans storlek hos de flesta män och kan hos vissa nå en volym på långt över 100 ml (i sällsynta fall flera hundra milliliter).

Vad är Luts?

Centrala nervsystemet har ett primitivt sätt att hantera afferent information från urinvägarna och dess omedelbara omgivningar. Detta medför att sjukdomar som påverkar urinvägarna ger upphov till liknande symtomatologi, s k LUTS (Lower urinary tract symptoms).

Vad händer om man tar bort prostatan?

Prostatan opereras bort Vid operationen tar kirurgen bort hela prostatan, sädesblåsorna och en bit av urinröret. En muskel tas också bort. Den stänger av urinblåsan vid utlösning för att hindra sädesvätska från att komma in i urinblåsan. Efter operationen har du ingen sädesvätska.

När är PSA värdet för högt?

Om läkaren känner en förhårdnad i prostatan eller om PSA-värdet är över 10 mikrogram per liter är risken för cancer högre. För att ta reda på orsaken till ett högt PSA-värde behövs ytterligare undersökningar.

Kan man krympa prostatan?

Finasterid (Proscar) är en 5-alfa-reduktashämmare som krymper körteln och därmed ökar urinflödet (15-20 %) och symtomen minskar (ca 30 %). Risken för framtida komplikationer och kirurgisk behandling reduceras. 5-alfa-reduktashämmare har bara effekt om prostatan är förstorad (> 40 gram).

Vad är Alfa Reduktashämmare?

Så här fungerar 5-alfa-reduktashämmare Läkemedlen blockerar 5-alfa-reduktas. Då bromsas bildandet av dihydrotestosteron och prostatakörtelns storlek minskar efter hand. Effekten av läkemedlet börjar märkas efter ett par månader och full effekt kommer efter ett halvår.

Hur länge kan man ta alfuzosin?

Kombinationsbehandling. Finasterid i kombination med alfuzosin kan prövas vid måttliga-svåra symtom där prostatan bedöms som påtagligt förstorad. Efter 6-12 månader bör utsättningsförsök av alfuzosin övervägas, men patienter med uttalade besvär kan behöva fortsatt kombinationsbehandling.

Men en del män får besvär när prostatan blir större. Några vanliga symtom är svag urinstråle, att man behöver kissa ofta, att det blir svårt att skjuta upp toalettbesök, att blåsan inte töms helt och i vissa fall oförmåga att tömma blåsan. De som har måttliga besvär behandlas oftast med läkemedel.

Share this post