Rekommendationer

Vilka indikatorer finns i Miljobyggnad?

Vilka indikatorer finns i Miljöbyggnad?

Indikatorer i Miljöbyggnad

  1. Värmeeffektbehov. Ett mått på hur mycket effekt en byggnad behöver för att hålla önskad temperatur när det är som kallast ute på vintern.
  2. Solvärmelast.
  3. Energianvändning.
  4. Andel förnybar energi.
  5. Ljud.
  6. Radon.
  7. Ventilation.
  8. Fuktsäkerhet.

Hur påverkar byggbranschen miljön?

Bygg och fastighetssektorn svarade 2019 för inhemska utsläpp av växthusgaser på cirka 11,7 miljoner ton koldioxidekvivalenter, vilket motsvarade 21 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Sektorn bidrar dessutom till stora utsläpp utomlands genom importvaror.

Vad är Miljöbyggnad Guld?

Guld. Guld är en hög nivå som de mest ambitiösa byggnaderna, ofta med uttalad miljöprofil, kan satsa på att få. Kraven som ställs är höga, till exempel tillåts inte radonhalten vara högre än en fjärdedel av lagstadgat krav.

Vad krävs för Miljöbyggnad Silver?

Silver + Frånluftsflöde i våtrum enligt tabell 7:1. Godkänd enkät eller mätning. Lokaler Uteluftsflöde ≥ 7 l/s och person + 0,35 l/s,m2 Atemp. I utrymmen där annat än personlasten dimensionerar uteluftflöde ska Arbetsmiljöverkets krav vara uppfyllda.

Vilken bransch har störst miljöpåverkan?

Du kan läsa mer om vilka utsläpp som omfattas av varje bransch under fliken Om industrins indelning. De största utsläppen kommer från järn- och stålindustrin, mineralindustrin samt raffinaderier. De största utsläppskällorna är: Förbränning av industriella restgaser från koksverk samt järn- och stålproduktionsprocesser.

Varför certifiera Miljöbyggnad?

De flesta som väljer att certifiera med Miljöbyggnad har Silver som mål för sina byggnader – det är en tydlig markering att byggbolaget eller fastighetsägaren är engagerad i miljöfrågor och tänker på dig som ska vistas i byggnaden.

Vilka Miljöcertifieringssystem är mest lika varandra?

2.1 BREEAM-SE Systemet kommer ursprungligen från Storbritannien och är det äldsta miljöcertifieringssystemet idag. BREEAM lanserades redan år 1990 och har sedan dess funnits i flera olika omarbetade versioner, det är även det mest spridda internationella systemet i Europa (SGBC [1], 2013).

Vad kostar Miljöbyggnad Silver?

För att rabatten ska kunna ges vid en certifiering så ska fastighetsägaren vara medlem i SGBC vid det tillfälle då avgiften faktureras….Flerbostadshus stort (större än 5000 m2) (MB.FSN)

Avgift
Registrering, inkl. ett förhandsbesked 15 000
Certifiering (preliminär certifiering och verifiering) 94 000

Vilka utmaningar finns det vid certifiering av befintliga byggnader?

Inomhusmiljö – brukarnas direkta upplevelser av komforten. Hälsa – byggnadens påverkan på brukarnas hälsa. Klimatpåverkan – hur byggnadens energianvändning och effektbehov påverkar klimatet. Resurser – miljöpåverkan orsakad av material och åtgärder för att minska resursanvändning och avfallsmängder.

Vad är ett certifieringssystem?

Certifieringen ska genomföras i enlighet med ett certifieringssystem med bestämda, uppställda regler. Ett certifieringsorgan kan driva egen provnings- och kontrollverksamhet eller decentralisera arbetet och låta provningar och kontroller utföras av andra organ.

Share this post