Allmänning

Hur gar signalspaning till?

Hur går signalspaning till?

Signalspaning (förkortas ofta SIGINT från engelskans signals intelligence) innebär att man genom avlyssning, pejling m.m. utforskar och övervakar data- och/eller teletrafik och på så vis inhämtar underrättelser. En variant av signalspaning är signalkontroll som dock inte har underrättelseinhämtning som uppgift.

Vad heter FRA i USA?

Försvarets radioanstalt (FRA) har tillsammans med amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA utvecklat system för att göra dataintrång och installera spionprogram.

Vad är FRA?

FRA bedriver signalspaning mot utrikes företeelser på uppdrag av regeringen, Regeringskansliet, Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen. FRA:s underrättelser är ett stöd för regeringen i dess utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiska arbete.

Hur många jobbar på FRA?

FRA arbetar med signalspaning och utgör en del av Sveriges underrättelsetjänst. FRA är en civil myndighet som lyder under Försvarsdepartementet, med huvudkontor på Lovön, strax väster om Stockholm. Antal anställda är cirka 900 personer.

Vad står NSA för?

National Security Agency (förkortat NSA), Nationella säkerhetsmyndigheten, är en federal myndighet i USA.

Vem granskar FRA?

Verksamheten på FRA granskas löpande av Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten (Siun). Kontroller görs regelbundet av olika aspekter av verksamheten och att den följer regelverket. FRA granskas även av Integritetsskyddsmyndigheten, som främst granskar hanteringen av personuppgifter.

Vad är MSA område?

MSA-område (minimum safety altitude) utgör den yta inom vilket det finns fastställda höjder för högsta tillåtna objekt som kan tillkomma i området runt en flygplats. Den militära MSA-ytan är 46 kilometer, den civila MSA-ytan är 55 kilometer.

Har FRA sedan 1942?

– Fram till 2009 fick FRA enbart avlyssna radiomeddelanden. Från 2009 har FRA också rätt att avlyssna meddelanden som sänds i kabel, alltså e‑post, webbsidor, telefonsamtal och fax. Lagen röstades igenom i juni 2008, se FRA‑lagen. – FRA är, trots namnet, fristående från försvarsmakten, och har funnits sedan 1942.

Share this post