Allmänning

Varfor ska man dopa sig?

Varför ska man dopa sig?

Inom idrott på elitnivå används dopningsmedel för att förbättra den fysiska prestationen i syfte att vinna tävlingar, lösa viktproblem och minska smärta. Inom motionsidrotten, det vill säga vid träning utan några tävlingsambitioner, är det vanligaste motivet att förbättra sitt utseende och bli mer muskulös.

Är testosteron narkotikaklassat?

Den svenska dopningslagen omfattar bland annat syntetiska anabola steroider, testosteron och tillväxthormon. Som komplement till dopningslagen finns en inofficiell vägledande lista över substanser som lagen anses omfatta.

Vilka konsekvenser får det för idrottare om de åker fast i en dopingkontroll?

Vid brott mot dopningsreglerna finns det olika straff som kan verkställas, som att underkänna redan vunna OS-medaljer eller en livstidsspärr för framtida tävlingar. Denna lista över förbjudna preparat ändras normalt från år till år.

Vad är straffet för dopningspreparat?

Lag (1999:44). 3 § Den som uppsåtligen bryter mot 2 § 2-7 döms för dopningsbrott till fängelse i högst två år. Är ett brott som avses i första stycket med hänsyn till mängden dopningsmedel samt övriga omständigheter att anse som ringa, döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

Hur påverkas kroppen av bloddoping?

Bloddopning innebär att man ökar mängden röda blodkroppar Fler röda blodkroppar innebär att mängden syre som tas upp i lungorna ökar (det är en jämviktsreaktion här med) och det i sin tur kommer att öka mängden syre som tas upp av de arbetande musklerna. Prestationsförmågan hos idrottaren är nu förbättrad.

Hur påverkar bloddoping kroppen?

Bloddopning innebär helt enkelt att man dopar sig med sitt eget blod. Det går till så att man i förväg tappar ur blod och fryser det. Inför tävling pumpar man så in det i kroppen igen. Därmed ökar antalet cirkulerande röda blodkroppar och med dem syreupptagningsförmågan så att man tillfället kan prestera lite bättre.

Share this post