Blogga

Vilka befogenheter har biljettkontrollanter?

Vilka befogenheter har biljettkontrollanter?

I lagen framgår ingenstans att en kontrollant har rätt att kräva att passagerare uppger namn, personnummer eller visar legitimation. En kontrollant har däremot befogenhet att avvisa en resenär med ogiltig biljett, eller som vägrar betala tilläggsavgift, från färdmedlet (5 § lag om tilläggsavgift i kollektivtrafik).

Kan biljettkontrollanter kräva legitimation?

9 § ordningslagen. Sammanfattningsvis har biljettkontrollanter inte rätt att tvinga fram ID. Biljettkontrollanter får inte heller kvarhålla dig på tåget för att du vägrar identifiera dig.

Får kontrollanter fråga om leg?

Viktigt att veta är att en kontrollant inte har rätt att tvinga dig att uppvisa legitimation. Det är enbart poliser och andra med befogenhet utgiven av polisen som får begära det. Eftersom kontrollanten inte kan ta reda på ditt personnummer är det också svårt för dom att erlägga denna avgift.

Måste man visa färdbevis?

Undantag är busslinjerna 16-19, 25, 50, 52, 58 och 60 i Göteborg (samt alla spårvagnar) där du kan gå ombord via samtliga dörrar och behöver inte visa biljett hos föraren, men du behöver visa den vid en biljettkontroll. När du reser med tåg ska du visa biljetten för tågvärden.

Har biljettkontrollanter rätt att gripa?

Enligt SL så får biljettkontrollanterna ”inte omhänderta, gripa eller hålla kvar resenärer som saknar giltig biljett.” Så kommer det kontrollanter räcker det med att du lugnt och sakligt förklarar för dem att du inte tänker visa upp din biljett utan i stället välja att gå av tåget/ut från stationen.

Vad är straffet för att planka?

Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader.

Kan biljettkontrollanter gripa?

En kontrollant får t. ex. inte gripa och hålla fast någon som springer från spårvagnen eller bussen utan att veta om denne har en giltig biljett eller inte. En kontrollant får inte heller använda mer tvång eller våld än vad situationen kräver.

Hur visar man biljetten på bussen?

Biljetten måste köpas innan du går ombord på bussen. Enkelbiljetten kan köpas med manuell aktivering eller direkt aktivering vid köptillfället. Om du valt direkt aktivering kan biljetten användas på en gång när den köpts. Vid manuell aktivering aktiverar man själv biljetten innan man stiger ombord på bussen.

Får kontrollanter hålla kvar en Västtrafik?

Att inte betala biljett för att åka kollektivt är brottsligt och går in under ringa bedrägeri där fängelse finns i straffskalan (brottsbalken 9 kap. 2 §). Det innebär alltså att biljettkontrollanten endast får hålla kvar dig om denne skulle ertappa dig med att inte ha giltig biljett.

Får Busskontrollanter hålla fast dig?

Busskontrollanter har inte någon rätt att avkräva passagerare på legitimation. Denna rätt har endast polisen eller viss annan personal med särskilt bemyndigande. Däremot kan busskontrollanten ha en rätt att hålla dig kvar på platsen i väntan på polisen.

Får Busskontrollanter provision?

En myt är att kontrollanterna är ute efter att skriva ut så mycket böter som möjligt. – De får ingen provision utan jobbar på timmar, säger Niklas Andersson, kontrollansvarig på Region Sörmland som sköter kollektivtrafiken.

Share this post