Trendig

Vad star EXW for och vem betalar och ansvarar for transporten?

Vad står EXW för och vem betalar och ansvarar för transporten?

EXW eller Ex Works är en av dessa handelstermer som exakt definierar vem som bär ansvaret för varan under transporten och när risken går över från säljare till köpare vid internationell handel. När du samtycker till att handla på EXW leveransvillkor, överförs ägandet av varan till dig redan från säljarens plats.

Vad betyder Incoterms EXW?

Säljaren är endast skyldig att ha varorna förberedda i lämplig förpackning för avhämtning på sitt företag, samt tala om för köparen när och var varorna kan hämtas. Säljaren har inget ansvar för varorna vid lastningen på det transport-medel som köparen bestämt.

Vad betyder Fraktvillkor FCA?

Free carrier, FCA, är en Incoterm. Free Carrier betyder att säljaren levererar godset till av köparen angiven fraktare och plats, samt exportklarerar den. Ansvaret för i- och avlastning beror på platsen för överlämnandet. Om godsövergången sker på säljarens område är säljaren ansvarig för lastning.

Vem betalar frakten EXW?

EXW: Köparen betalar frakt-, försäkrings- och andra därmed sammanhängande kostnader från angiven plats framåt.

Vad menas med FCA?

FCA – Free Carrier (hos transportören) (med angiven plats) Det är säljarens uppgift att leverera varorna till fraktförare kontrakterad av köparen vid en överenskommen tid och plats. Detta bör noggrant anges i köpeavtalet. Säljaren måste även exportklarera varorna. FCA kan användas för alla transportslag.

Vem betalar frakt DAP?

I båda fallen står säljaren för risken för godset fram till namngiven bestämmelseort. Lossning ansvarar köparen för. I båda fallen betalar säljaren kostnad för transport.

Vilka Incoterms finns det?

Förklaring av Incoterms

  • EXW.
  • FCA.
  • FAS.
  • FOB.
  • CFR.
  • CIF.
  • CPT.
  • CIP.

Vem betalar frakten?

Det kan hända att köparen tycker att kostnaden blev för hög eller liknande. Det framgår emellertid inte att frakten var för hög. Alla skyldigheter bevisa detta ligger även hos köparen. I utgångsläget gäller avtalet och då är han skyldig att hämta ut varan och betala kostnaden till dig.

Share this post