Trendig

Vad ar PSC?

Vad är PSC?

Primär skleroserande cholangit (PSC) är en kronisk leversjukdom som framför allt drabbar unga män med kronisk tarminflammation. Orsaken till PSC är okänd, sjukdomen leder till skrumplever och medicinsk behandling saknas. Vid leversvikt krävs levertransplantation.

Vad orsakar autoimmun hepatit?

ORSAKER. Etiologin till AIH är okänd. Autoimmun genes är dock mycket sannolik med tanke på det terapeutiska svaret som fås med immunosupprimerande behandling, association till andra autoimmuna sjukdomar och förekomst av autoantikroppar.

Vad är kronisk leversjukdom?

Kroniska leversjukdomar är allvarliga sjukdomar som karakteriseras av inflammation i lever respektive gallgångar. Dessa kan uppstå till följd av virusinfektioner som hepatit, men även genom toxisk påverkan av alkohol, eller miljöfaktorer.

Hur länge lever man med PSC?

Den enda kurativa behandlingen är levertransplantation, och primär skleroserande kolangit är fortfarande den vanligaste enskilda indikationen för levertransplantation i Skandinavien. Prognosen vid levertransplantation är god med 5-årsöverlevnad på ca 85 procent och 10-årsöverlevnad på 70 procent.

Hur många i Sverige har PSC?

Prevalensen för PSC i Sverige är cirka 1600 patienter varav cirka hälften omhändertas på universitetssjukhus.

Vad är orsak till ikterus?

Ikterus beror på en ökning av mängden cirkulerande bilirubin vilket ger en gulfärgning av kroppens vävnader. Bilirubinet har särskilt affinitet till elastin, varför gulfärgningen blir mest tydlig i vävnader med riklig elastisk bindväv såsom ögonvitor och hud.

Vilka leversjukdomar finns det?

Leversjukdom och leverproblem. Det finns ett flertal sjukdomar som kan drabba levern. Steatos/fettlever, leverfibros/leverinflammation, hepatit, levercirros/skrumplever, leverencefalopati/leverkoma är exempel på sjukdomar som kan drabba levern.

Vad händer med kroppen när levern slutar fungera?

Hjärnan skadas när levern inte längre kan rena blodet. Då kan du bete dig annorlunda än vad du brukar göra. Du kan också få sämre minne och bli förvirrad. Utan behandling kan skadorna bli värre och så småningom kan du bli medvetslös.

https://www.youtube.com/watch?v=HUQUIVDXjTY

Share this post