Frågor

Vad ar en Ursprungsforsakran?

Vad är en Ursprungsförsäkran?

Om ursprungsförsäkran fylls i för flera sändningar av identiska ursprungsprodukter enligt artikel 56.4 b [Ursprungsförsäkran], anger du den period under vilken ursprungsförsäkran ska gälla. Perioden får inte överstiga tolv månader. När en period inte är tillämplig får fältet lämnas tomt.

Vad är IG nummer tull?

Tidigare har referensnumret bestått av IG-numret (inkommande godsnummer) i tullagerbokföringen. Framöver kommer istället referensnumret för den deklaration som hänför sändningen till tullagerförfarandet vara referensnummer (ett så kallat MRN-nummer, Master reference number).

Vad står GSP för?

EU ger tullättnader för utvecklingsländers export av vissa varor till EU genom det allmänna preferenssystemet, Generalised System of Preferences (GSP). För varor som har ursprung i något av de utvecklingsländer som omfattas av GSP måste du ha ett ursprungsintyg när du ansöker om förmånsbehandling vid import.

När behövs EUR 1?

Varucertifikat EUR. 1 används för att utnyttja förmånliga, oftast hela tullfria, tullsatser i importlandet. Varan måste ha sitt ursprung i Sverige eller EU och detta ursprung styrks med ett korrekt ifyllt och godkänt EUR.

Vilka länder omfattas av GSP?

Regional kumulation

Grupp I Grupp II Grupp IV
Brunei-Darussalam Bolivia * Argentina
Kambodja Colombia Brasilien
Indonesien Costa Rica Paraguay
Laos El Salvador Uruguay

Vad är ett ursprungsintyg?

Ursprungsintyg, upprätta deklarationer om ursprung på fakturor eller andra kommersiella dokument – tillstånd. Deklarationer om ursprung använder du för att intyga att varor du exporterar har sitt ursprung i EU. De upprättas på fakturor eller andra kommersiella dokument.

Vem utfärdar eur1?

Varucertifikat EUR. 1 och varucertifikat EUR-MED är ursprungsintyg som utfärdas av tullmyndigheterna i exportlandet. Du som exportör ansöker om att få ursprungsintyget utfärdat genom att fylla i EUR.

Hur fyller man i EUR 1?

Ange varornas ursprungsland. Om det är EU ska ”EEA” anges vid export till Island, Liechtenstein eller Norge och ”European Community” eller ”European Union” vid export till övriga länder. De svenska mot- svarigheterna är ”EES”, ”Europeiska Gemenskapen” och ”Europeiska Unionen”.

Måste man betala tull från Turkiet?

Om varorna du beställer från Turkiet är värda mer än 1 500 kronor betalar du tull och moms för dem.

Måste man betala tull från Nederländerna?

Varor som du tar med från annat EU-land omfattas huvudsakligen av principen om fri rörlighet för varor inom EU:s inre marknad. Det betyder att du inte behöver betala någon tull, moms eller annan skatt eller avgift för varan.

Vad är Ursprungsvaror?

Om du tillverkar varor kan du behöva göra en kalkyl för att ta reda på om de färdiga varorna är ursprungsvaror. En ursprungskalkyl tas fram i enlighet med ursprungsregeln per vara och handelsavtal.

Är det tull från Turkiet?

EU och Turkiet har en tullunion sedan 1995. Den omfattar alla industrivaror. Tullunionen mellan EU och Turkiet omfattar alla industrivaror, men inte jordbruksprodukter (utom bearbetade jordbruksvaror), tjänster och offentlig upphandling. Parterna har en gemensam extern tulltaxa för de produkter som omfattas.

Share this post