Rekommendationer

Vilka ar de vanligaste dodsorsakerna hos aldre personer?

Vilka är de vanligaste dödsorsakerna hos äldre personer?

Hos äldre personer dominerar olycksfallen med 76 procent av samtliga dödsfall till följd av skadehändelser. Suicid (självmord) svarar för nästan 16 procent och skadehändelser med oklar avsikt för knappt fyra procent.

Hur får jag dödsorsaksintyg?

Vid varje dödsfall i Sverige ska ett dödsbevis och ett dödsorsaksintyg fyllas i av läkare. Dödsbeviset ska lämnas till Skatteverket och i vissa fall till Polisen. Dödsorsaksintyget ska skickas till Socialstyrelsen. Du kan använda e-tjänsten nedan för elektroniskt dödsbevis och intyg om dödsorsak.

Vilka orsaker finns till fallolyckor bland den äldre befolkningen?

Fallrisken ökar med stigande ålder, bland annat på grund av muskelsvaghet, syn- och hörselnedsättning, försämrad balans och gångförmåga, samt sjukdom och medicinering. Fall är den vanligaste orsaken till att äldre skadar sig och är en av de tio vanligaste dödsorsakerna bland svenskar över 70 år (2).

Hur många tonåringar dör varje år?

Den allmänna trenden för dödsfall till följd av olyckor bland barn och ungdomar i Sverige är neråtgående. Antalet dödsfall till följd av olyckor har minskat sedan 1950-talet. De senaste tre åren har mellan 60 och 80 barn och ungdomar per år omkommit till följd av olyckor.

Vad kan orsaken vara till att narkotikarelaterade dödsfall har ökat sedan 2006?

Den kraftiga ökningen av narkotikarelaterade dödsfall i Sverige kan förklaras av förändrade analysmetoder. Det hävdar Socialstyren i en färsk rapport om de narkotikarelaterade dödsfallen och utvecklingen av den officiella statistiken.

Hur många människor dör varje år?

Under 2020 inträffade 384 förtida dödsfall per 100 000 personer med förgymnasial utbildningsnivå, 218 dödsfall per 100 000 personer med gymnasial utbildningsnivå och 98 dödsfall per 100 000 personer med eftergymnasial utbildningsnivå (figur 3).

Hur många dör på grund av droger varje år?

Cirka 27 miljoner människor runt världen har svåra narkotikaproblem, drogerna tar omkring 200 000 liv årligen, enligt FN.

Share this post