Ny

Vad ar en BT lakare?

Vad är en BT läkare?

Bastjänstgöring för läkare (BT-tjänstgöring) är en obligatorisk inledande del av specialiseringstjänstgöringen i den nya förordningen ST-2021 (HSLF-FS 2021:8). Målbeskrivningen för BT-tjänsten är förhållandevis omfattande och rekommendationen är därför en BT-tjänstgöringstid på 12 månader.

Är BT en del av st?

Från och med 1 juli 2021 är bastjänstgöringen (BT) en del av specialiseringstjänstgöringen (ST). Bastjänstgöringen är en introduktionstjänstgöring som genomförs inom ramen för specialiseringstjänstgöringen.

När börjar BT?

Vad är BT? Bastjänstgöring (BT) är en del av den nya specialiseringstjänstgöringen (ST) för läkare i Sverige. De nya reglerna om läkarnas ST börjar gälla den 1 juli 2021 och innebär bland annat detta. Minimitiden för ST förlängs från 5 år till 5 år och 6 månader.

Hur lång är BT?

En ny ST-förordning (HSL-FS 2021:08) trädde i kraft den 1 juli 2021. Den nya förordningen innebär bland annat införandet av en introduktion till klinisk tjänstgöring i svensk sjukvård som kallas för bastjänstgöring, BT. Normtiden för bastjänstgöring blir 12 månader och minimitid 6 månader.

Hur mycket tjänar en BT läkare?

Men Julius Breimer, ordförande för Sylf i Norrbotten, har gått igenom 2021 års lönelistor och upptäckt löneskillnader på runt 10 000 kronor i månaden. Medan BT-läkarnas löner ligger på strax över 40 000 kronor i månaden, låg ST-läkarnas lägsta rekommenderade ingångslön i Norrbotten förra året på 46 500 kronor.

Vad är BT?

blodtryck, blodflödets tryck i blodkärlen: systoliskt tryck vid hjärtats sammandragning samt diastoliskt tryck vid hjärtats utvidgning.

Hur mycket tjänar man på BT?

Medan BT-läkarnas löner ligger på strax över 40 000 kronor i månaden, låg ST-läkarnas lägsta rekommenderade ingångslön i Norrbotten förra året på 46 500 kronor. Julius Breimer, ordförande Sylf Norrbotten.

När är man underläkare?

Underläkare innebär att du tjänstgör som läkare, men att du ännu inte avslutat din specialistutbildning (ST-tjänst). För att få kalla sig allmänläkare, eller allmänspecialist, krävs att du genomgått en 5 år lång ST-utbildning efter att du fått din läkarlegitimation.

När börjar nya läkarprogrammet?

21 mars 2019 beslutar regeringen att den sexåriga läkarutbildningen ska införas. Starten skjuts dock fram till höstterminen 2021. November 2020 får lärosätena examenstillstånd för den nya läkarutbildningen av Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Augusti 2021 börjar de första läkarstudenterna den nya utbildningen.

När börjar at tjänst?

AT-läkaren skall vidare tjänstgöra minst tre månader inom psykiatri och sex månader inom allmänmedicin. Tjänstgöringen avslutas med ett skriftligt kunskapsprov. Efter fullgjord tjänstgöring och godkänt AT-prov kan Socialstyrelsen utfärda läkarlegitimation.

Share this post