Populära

Hur anvander man framtidsfullmakten?

Hur använder man framtidsfullmakten?

En framtidsfullmakt ska vara skriftlig. Du som ger fullmakt måste ha fyllt 18 år och själv kunna ta hand om dina angelägenheter. Fullmakten måste vara undertecknad av dig själv och bevittnad av två personer. Den person du ger fullmakten till får inte bevittna.

Vad innebär granskare av framtidsfullmakt?

Fullmaktsgivaren kan återkalla framtidsfullmakten. Om det finns en granskare som fullmaktsgivaren utsett kan även granskaren återkalla fullmakten. Dessutom upphör den om fullmaktsgivaren skulle återfå sin beslutsförmåga. Huvudregeln är att framtidsfullmakten fortsätter att gälla även efter fullmaktsgivarens död.

Vem ska förvara framtidsfullmakten?

Ett exemplar förvaras av fullmaktshavaren och det andra exemplaret kan fullmaktsgivaren förvara hemma hos sig på ett ställe där det enkelt upptäcks av någon som har tillgång till hemmet.

Kan dement skriva fullmakt?

För att kunna ge en vanlig fullmakt måste man ha en rättshandlingsförmåga, vilket man inte har om man är dement. Det bör dock nämnas att det finns flera olika fullmakter och att det finns en specifik fullmakt, vid namn framtidsfullmakt, som gäller trots att fullmaktsgivaren är dement.

Var skickar man framtidsfullmakt?

Bifoga framtidsfullmakten i original eller en bestyrkt kopia. Bifoga också eventuellt läkarintyg som visar att fullmakten bör träda i kraft. Skicka eller lämna in ansökningshandlingarna till tingsrätten för den kommun där fullmaktsgivaren är folkbokförd.

Hur återkalla framtidsfullmakt?

Återkallande av framtidsfullmakt Det innebär att framtidsfullmakter återkallas genom att fullmaktsgivaren återtar eller låter förstöra fullmaktshandlingen (16 § första stycket avtalslagen). Fullmaktshavaren är skyldig att på fullmaktsgivarens begäran lämna tillbaka framtidsfullmakten (16 § andra stycket avtalslagen).

Hur förvaras en framtidsfullmakt?

Framtidsfullmakten behöver inte registreras vid någon myndighet, bör förvaras på ett säkert ställe samt att fullmaktstagare/na har kännedom var den förvaras, skapa helst kopior.

Hur aktivera framtidsfullmakt?

I din framtidsfullmakt kan du även ange att tingsrätten ska bestämma om fullmakten ska aktivera. Fullmaktshavaren ska bestämma att fullmakten träder i kraft när du på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd varaktigt och i huvudsak inte längre kan ta hand om de saker framtidsfullmakten omfattar.

Share this post