Allmänning

Vad ar tillsyningsman?

Vad är tillsyningsman?

1.2 A-SKYDDETS TILLSYNINGSMAN Spårentreprenören ska utse en tillsyningsman som ansvarar för trafiksäkerheten inom A-skyddsområdet. Tillsyningsmannen ansvarar också för kontakten med tågklareraren och med andra tillsyningsmän.

Vilken kategori av Huvudsignal har rund gul märkskylt?

2.1.6 Märkskylt Huvudsignaler är försedda med en gul märkskylt som visar signalens beteckning. Huvudsignaler som kontrollbekräftar en växel på linjen eller en rörlig bro på linjen är dessutom försedda med en tilläggsskylt till märkskylten.

Vad är en Huvudsignaltavla?

Tavlan kan vara kompletterad med en medgivandetavla. Huvudsignaltavlor finns dessutom på linjen i system S för att skydda en linje- plats utan huvudspår. Tavlan står vid gränsen mellan huvudspår och sidospår och kan vara kompletterad med en medgivandetavla. Finns på utfartssignaler mot linje som tillhör system S.

Vad är en Bevakningssträcka?

bevakningssträcka linjen från gränsen för en bevakad eller stängd driftplats till gränsen för nästa bevakade eller stängda driftplats.

Vad är D skydd?

Ett D-skydd innebär att ett område på huvudspår upplåts för flera skyddsformer och färder och att det inte får förekomma några tågfärder i området. D-skyddsområdet skyddas med åtgärder som ska förhindra körsig- nal in mot området. Tågklareraren avspärrar det område som ska skyddas.

Vad är e-skydd?

E-skydd används på huvudspår för att förhindra att spårfordon med uppfälld strömavtagare leder spänning till en kontaktled- ningssektion där arbete pågår. Tågfärder får inte förekomma inom ett E-skyddsområde. Spärrfärd eller växling får förekomma efter samråd.

Vilka typer av Huvudsignaler finns det?

Huvudsignal är en fysisk signalinrättning utmed en järnväg, som visar optiska signalbesked till tågens lokförare, exempelvis ”stopp” och ”kör”. I Sverige finns tre typer: huvudljussignaler, huvuddvärgsignaler samt semaforer.

Vad betyder Järnvägssignalerna?

Järnvägssignaler i Sverige[redigera | redigera wikitext] På de flesta svenska järnvägar finns det ljussignaler som styr tågtrafiken. Signalerna talar om för föraren vad som gäller för framförandet av tåget på sträckan närmast efter signalen och i vissa fall även vad efterföljande signal visar.

Vad är avvikande huvudspår?

På en driftplats (station) delas huvudspår in i: normalhuvudspår, som är det huvudspår som från driftplatsgränsen leder genom växlar i normalläge. På obevakad driftplats är normalhuvudspåret det huvudspår som används när driftplatsen är obevakad. avvikande huvudspår är ett annat spår än normalhuvudspår.

Vad betyder Tågsignalerna?

Signalen är märkt med bokstaven V. När bommarna är uppe och signalerna släckta visar V-signalen rött sken, det vill säga stopp för tågen. När ett tåg närmar sig fälls bommarna och varningssignalerna aktiveras. Då övergår V-signalen att visa vitt sken vilket betyder passera för tågen.

Vilka Gränspunkter ska användas vid e skydd på avvikande huvudspår på en obevakad Driftplats?

1.3 E-SKYDDSOMRÅDETS GRÄNSPUNKTER På en driftplats får gränspunkterna endast utgöras av signalpunkter, dvärgsignaler och stoppbockar.

Share this post