Frågor

Hur ska en kassaflodesanalys se ut?

Hur ska en kassaflödesanalys se ut?

Kassaflödesanalysen visar pengar in och pengar ut under en viss tidsperiod. Den består av en uppställning av inbetalningar och utbetalningar, som beskriver hur företagets likvida medel har förändrats under perioden. Det är ett enkelt sätt att åskådliggöra förändringar i verksamheten.

Vad är en Rörelseskuld?

Rörelseskulder är avsättningar och kortfristiga skulder som till exempel leverantörsskulder. Det egna kapitalet utgörs av dels det kapital som ägarna satt in från början, dels vinstmedel som intjänats i verksamheten.

Hur hänger balansräkningen resultaträkningen och kassaflödesanalysen ihop?

Resultaträkningen visar på bolagets balanserade resultat, resultatet = intäkter – kostnader. Kassaflödesanalysen visar förändringen i företagets likvida medel, skillnaden mellan bolagets inbetalningar och utbetalningar. Det kan tyckas vara väldigt likt resultaträkningen men så är inte fallet.

Hur påverkar rörelsekapitalet kassaflödet?

Det är viktigt att förstå hur rörelsekapitalet påverkar företagets kassaflöde över tid, som även har en central betydelse i företagets värde vid en värdering. Genom att se över kundavtal, leverantörsavtal och lagernivåer kan verksamheten minska de resurser som behöver låsas upp i rörelsekapital och istället delas ut.

Vilka intäkter påverkar kassaflödet?

Vid beräkning av kassaflöde görs en uppställning av inbetalningar och utbetalningar, och visar hur företagets likvida medel har förändrats under perioden. För större företag är denna analys en obligatorisk del av årsredovisningen.

När är det lämpligt att styra på kassaflödet?

När du vet statusen på likviditeten kan du enklare vidta åtgärder för att minska respektive öka företagets utgifter och inkomster. När du vill veta hur företaget mår rent ekonomiskt ska du alltid titta på kassaflödet, till exempel genom att göra en kassaflödesanalys.

Share this post