Frågor

Vad ar Overlatelseforbud?

Vad är Överlåtelseförbud?

Ett överlåtelseförbud innebär att förvärvarens rätt att i sin tur överlåta fastigheten är begränsad. Dina syskon kan inte sälja den del av fastigheten de erhållit i gåva från dig, utan ditt samtycke.

Vad står i hyreslagen?

Vad reglerar hyreslagstiftningen? Hyreslagen, även kallad hyresrättslagen, är ett samlingsnamn för kapitel 12 i Jordabalken och reglerar bland annat bestämmelser om hyresavtal, uppsägningsvillkor och underhållsplikt av lägenheten.

Vad ska man anteckna i ett hyresavtal?

Hyresobjektet skall specificeras tillräckligt noggrant. I avtalet bör anges åtminstone objektets adress, lägenhetens typ, bostadsytan samt övriga utrymmen, till vilka avtalet ger nyttjanderätt samt användningsändamålet för dessa utrymmen.

Vad är hyrestiden?

Den sammanlagda tid som lägenheten upplåtits till hyresgästen. En lägenhet kan ha upplåtits för en hyrestid om 6 månader åt gången. Om avtalet har förlängts tre gånger så har hyresförhållandet varat i 18 månader.

Vad är skillnaden mellan Obligationsrätt och sakrätt?

Med obligationsrättsliga regler menas rättsregler som reglerar förhållandet mellan två avtalsparter. Reglernas syfte är att lösa konflikter som kan uppstå mellan avtalsparterna. Sakrättsliga regler handlar om förhållandet till tredje man, d.v.s. personer som står utanför avtalet.

Hur länge gäller Överlåtelseförbud?

Ett överlåtelseförbud i fastighetsregistret gäller mot tredje man, och innebär att fastigheten inte får överlåtas genom försäljning, byte eller gåva. Om fastighetens ägare skulle gå i konkurs hindrar överlåtelseförbudet dessutom fastigheten från att utmätas av Kronofogden.

Vilka rättigheter är Sakrätter?

Sakrätten utgör den delen av förmögenhetsrätten som behandlar rättigheterna i egendom samt de frågor som har att göra med tredje mans rätt till samma egendom. Den ger också den som har de förmögenhetsrättsliga rättigheterna ett visst skydd mot tredje man.

Share this post