Blogga

Vilken lag ar tillamplig vid forsakringar?

Vilken lag är tillämplig vid försäkringar?

Lag (1993:645) om tillämplig lag för vissa försäkringsavtal Svensk författningssamling 1993:1993:645 t.o.m. SFS 2014:1451 – Riksdagen.

För vilka försäkringsprodukter ska det finnas en definierad målmarknad?

EU:s försäkringsdistributionsdirektiv och lagen om försäkringsdistribution innehåller regler om att det för försäkringsprodukter ska anges vilka målgrupper som försäkringen är avsedd och lämplig för. Detta kallas att fastställa en målmarknad.

Får ett försäkringsbolag som betalar rörlig ersättning till sina säljare utforma den ersättningen som de vill?

En försäkringsdistributör som betalar rörlig ersättning till personer som avses i 4 § får inte låta den rörliga ersättningen till övervägande del baseras på antalet distribuerade försäkringar, premiernas storlek, försäkringarnas löptid eller andra kvantitativa kriterier.

Vem är Försäkringsdistributör?

I lag om försäkringsdistribution finns regler om vad som gäller när en försäkringsförmedlare eller ett försäkringsföretag lämnar rådgivning om försäkringar. Ett gemensamt benämning för försäkringsförmedlare och försäkringsföretag är försäkringsdistributör.

Vad är en Försäkringsdistributör?

De som arbetar med försäkringsdistribution ska ge sina kunder omfattande info. om verksamheten, produkter och tjänster som de tänker sälja till kunder också genom transparens kring kostnader och ersättningar, ska försäkringsdistributören eliminera intressekonflikter och därmed skydda kunderna.

För vilka försäkringsprodukter ska det enligt reglerna om Produktstyrning?

ett livförsäkringsbolag, (reglerna gäller dock även skadeförsäkring) skall bl. a. ha en process för godkännande av nya försäkringsprodukter och vid betydande ändring av befintliga produkter. Livförsäkringsbolaget ska fastställa en målgrupp av slutkunder för varje sådan försäkringsprodukt.

För vilka försäkringsprodukter ska det enligt reglerna om Produktstyrning finnas en definierad målmarknad?

De nya reglerna om produktstyrning innebär bland annat att det ska finnas en process för att godkänna nya försäkringsprodukter som distributören utvecklar, vilket inkluderar krav på att fastställa den marknad – målmarknad – som produkten riktar sig till.

Share this post