Ny

Nar ska personligt fallskydd anvandas?

När ska personligt fallskydd användas?

Måste man använda fallskydd i liftar? Svar: Enligt AFS 2006:6 § 15 skall en personlig fallskyddsutrustning användas om det behövs för säkert tillträde till lyftanordningens olika delar eller om det finns risk för att lyftanordningen blir påkörd av annan anordning eller fordon.

Hur vet man att man får rätt lön?

Ta reda på om kollektivavtal finns på arbetsplatsen. I kollektivavtalet står till exempel lägstalönen. Du kan kontrollera om arbetsgivaren har kollektivavtal genom att logga in på Mina sidor alternativt kontakta din sektion eller kontakta Kommunal Direkt.

Vad säger lagen personlig fallskyddsutrustning är ett krav när?

En behörig person ska kontrollera fallskyddet minst en gång om året, eller när det har utsatts för onormal påfrestning. Man ska aldrig använda skadad utrustning. Den ska i stället kasseras eller lämnas in för reparation enligt tillverkarens bruksanvisning.

Får man ha trappa utan räcke?

I bostadslägenheter bör trappor vara utformade så att grindar kan monteras i trappans övre och nedre del. Trapplopp, trapplan, ramper och balkonger som inte avgränsas av väggar, ska ha räcken som begränsar risken för personskador till följd av fall.

När ska man använda personlig fallskyddsutrustning som t ex säkerhetssele istället för fallskydd?

När arbetet är sådant att det inte går att använda räcken, arbetsplattformar, arbetskorgar eller ställningar ska personlig fallskyddsutrustning användas. Tänk på att enbart midjebälte i fallutrustningen innebär stor risk för livshotande skador på inre organ om man faller över en kant och blir hängande i linan.

När måste man ha Takbrygga?

Vid invändig uppgång ska det vara takbrygga fram till skorstenen om det är över en meter dit. Takbryggor/arbetsbryggor skall alltid användas för förflyttning i sidled på tak. Om stegen på taket består av så kallade lösa taksteg ska de vara installerade enligt tillverkarens instruktioner och följa en rak linje.

https://www.youtube.com/watch?v=h_BMxnPE4hY

Share this post