Trendig

Hur stor far en Komplementbostad vara?

Hur stor får en Komplementbostad vara?

Från och med den 1 augusti 2020 är det möjligt att uppföra komplementbyggnader på upp till 30 kvadratmeter utan bygglov. Beslutet innebär att storleken på komplementbyggnader får uppföras utan bygglov i omedelbar närhet av ett en- eller tvåbostadshus utökas från 25 till 30 kvadratmeter.

Kan jag vara min egen byggherre?

Byggherre är den som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten. Byggherren behöver inte vara en fysisk person utan kan även vara en juridisk person som till exempel ett företag, en bostadsrättsförening, en kommun, en region eller en statlig myndighet.

Får man sätta in fönster utan bygglov?

Du behöver söka bygglov om du ändrar befintligt fönster så att husets karaktär förändras, men om du byter ut fönstret mot ett nytt fönster i samma material, färg och storlek behöver du inte söka bygglov.

Vad är en mindre tillbyggnad?

Tillbyggnad högst 15 kvadratmeter Du som har ett en- och tvåbostadshus får göra högst en tillbyggnad med en bruttoarea på högst 15 m2. Tillbyggnaden får inte bli högre än det befintliga bostadshusets taknockshöjd. Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked.

Hur stor får friggeboden vara?

Du får utan bygglov uppföra en eller flera friggebodar i omedelbar närhet av bostadshuset. Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15,0 kvadratmeter. Högsta höjd från mark till taknock får inte överstiga 3,0 meter.

Vad händer om man målar om huset utan bygglov?

Fasadändringar. Du får utan bygglov måla om, byta fasadbeklädnad eller byta taktäckningsmaterial. Men du får inte ändra byggnadens eller områdets karaktär mycket för då krävs bygglov. Byggnadsnämnden kan svara på om det du vill göra kräver bygglov.

Vad kostar bygglov lägga till fönster?

Att ansöka om bygglov för att byta eller renovera fönster på ett en- eller tvåbostadshus kostar mellan 10 000 kr och 18 750 kr. I tabellen nedan ser du de exakta kostnaderna. Tekniskt samråd krävs vid mer komplicerade byggen.

Share this post