Ny

Hur manga gor fostervattensprov?

Hur många gör fostervattensprov?

Med stigande andel gravida kvinnor över 35 år ökar andelen som erbjuds invasivt prov. På 1990- och början av 2000-talen gjordes 10 000–15 000 moderkaks- och fostervattenprov i Sverige per år. Det innebär att man kan ha orsakat mellan 10 och 75 iatrogena missfall per år.

Vad gör man på Tul?

Syftet med ultraljudsundersökningen i graviditetsvecka 12+4-13+6 (TUL) är att hitta flerbördsgraviditeter, upptäcka grövre missbildningar och datera graviditeten. Det är vanligtvis en barnmorska som utför undersökningen och den tar ungefär 20 minuter.

Vilka erbjuds NIPT?

Vem erbjuds NIPT? NIPT erbjuds framförallt gravida kvinnor som har gjort ett kombinerat ultraljud och blodprov-test, ett så kallat KUB-test, och har erhållit en hög risk, 1/200 eller högre, för trisomi 13,18 och/eller 21. NIPT kan göras från graviditetsvecka 10 + 0.

Hur gör man ett fostervattenprov?

Läkaren för en tunn nål genom magen på dig som är gravid och suger ut lite fostervatten. Fostervattenprov ger en liten ökad risk för missfall. Färre än en på tvåhundra provtagningar leder till missfall. Precis som all annan fosterdiagnostik är fostervattenprov frivilligt.

Hur stor är risken för missfall vid fostervattenprov?

Det finns en ökad risk för missfall efter fostervattenprov. Riskökningen beräknas ligga på cirka 1 % det vill säga att ca 1 av 100 provtagningar leder till ett missfall.

Hur stor är risken för missfall efter kub?

Ultraljud, KUB och NIPT kan inte orsaka missfall.

Varför Tul?

Det finns många olika anledningar till att göra tillväxtultraljud: Livmodern växer inte som förväntat. Du som är gravid har en sjukdom som högt blodtryck eller graviditetsdiabetes. Det finns tecken på havandeskapsförgiftning.

Var kan man ta Nipttest?

Vi på Kvinnohälsan har mångårig erfarenhet av att utföra NIPT-test på gravida kvinnor. Testet är en tillförlitlig metod för att hitta kromosomavvikelser hos fostret. Tillvägagångssättet är enkelt, vi tar ett blodprov från dig som är gravid och några dagar senare har vi provsvaren.

Vad är ett NUPP test?

NUPP. Med NUPP, så kallat nackuppklarnings-test, mäts fostrets nacke med ultraljud för att undersöka sannolikheten för Downs syndrom. Testet undersöker samtidigt om det är fler än ett foster samt åldern på barnet.

Hur stor andel av alla gravida i Sverige genomgår fostervattensprov?

Idag genomgår ungefär 3–5 procent av alla gravida kvinnor invasiv fosterdiagnostik, det vill säga ett moderkaks- eller fostervattenprov [2,3]. Behovet av invasiv fosterdiagnostik kan förväntas minska om NIPT införs men hur stor minskningen blir beror på hur många som väljer att genomgå NIPT.

Hur säkert är ett fostervattensprov?

Vad kan man se vid ett fostervattenprov? Fostervattenprov kan med nära 100 procents säkerhet fastställa om fostret har Downs syndrom och andra vanligt förekommande avvikelser. Risken för att få ett barn med Downs syndrom ökar med stigande ålder hos kvinnan.

Share this post