Frågor

Hur avbildas jordytan?

Hur avbildas jordytan?

För att porträttera jorden på ett mer skalenligt korrekt sätt har nu skolor i Boston i USA börjat byta ut Mercator-projektionen mot Gall–Peters projection. Fördelen med denna projektion är att alla landmassor har korrekt storlek i förhållande till varandra. Nackdelen? Världen ser inte riktigt ut som vi lärt oss.

Hur kan man se om en karta är Vinkelriktig?

Ur indikatrisens egenskaper kan olika typer av projektioner identifieras:

  • Om h = k är projektionen konform (vinkelriktig).
  • Om h * k = 1 är projektionen ytriktig.
  • Om h = 1 (k = 1) är projektionen längdriktig utefter meridianen (parallellen).

Vad är Vinkelriktig?

På en vinkel- eller formriktig karta får en mycket liten figur även samma förstoring i alla riktningar och därmed samma form. En sådan karta kallas konform. En karta kan inte vara både vinkelriktig och ytriktig.

Vilka geometriska egenskaper kan vara fel korrekt på en karta?

Kartprojektioners egenskaper Men projektionen påverkar ytförhållanden väldigt drastiskt. Exempelvis kan nämnas att Sydamerika egentligen är tio gånger större till ytan än Grönland. Mollweideprojektionen, vilken kartan nedan är baserad på, är ’ytriktig ’ och redovisar alltså ytförhållanden på ett korrekt sätt.

Vad är en Temakarta?

Tematisk karta är en typ av karta som visar ett specifikt tema. En tematisk karta kan till exempel visa befolkningstäthet eller utövandet av religioner. Tematiska kartor kan delas in i följande slags kartor: Politisk karta.

Vad är en projektion?

Projektion, en term som används inom psykologin för att beskriva en försvarsmekanism som en person begagnar sig av då den inte vill eller kan kännas vid sina egna svagheter tillskriver andra personer eller sin omgivning dessa egenskaper för att försvara sin självbild.

Vad är en Planprojektion?

Azimutalprojektion. När jorden avbildas på en plan yta bildas denna vinkelriktiga kartprojektion, där planet tangerar jordklotet i en punkt, exempelvis nordpolen.

Vad är en ekonomisk karta?

ekonomisk karta, typ av karta som redovisar markanvändning, främst inom jordbruket, och markens indelning i fastigheter. Termen används i Sverige, Norge (økonomisk kart) och Finland.

Vad är avstånd riktighet?

avstånd riktighet: en sträcka på kartan motsvarar en sträcka i verkligheten var man en mäter upp den. ekonomisk karta: en karta som visar markgränser (ägande) och vad marken används till.

Vad används Mercators projektion till?

Mercator-projektion är en kartprojektionsmetod som är vanligt förekommande, exempelvis på världskartor och sjökort. Den bevarar riktningar korrekt. Eftersom en kompasskurs mellan två punkter på kartor av detta slag bildar en rät linje (loxodrom), används de ofta för sjökort.

Vad heter den mest användbara världskartan?

Världskartan som vi känner till den har varit i bruk sedan 1500-talet. Flamländaren Gerhard Mercator utvecklade kartan som följaktligen heter Mercators projektion med sjöfarten i fokus.

På vilka olika sätt kan Höjd avbildas på en karta?

Ekvidistans är höjdskillnaden mellan två höjdkurvor (de bruna linjerna) på en karta. Om kartan har en ekvidistans på 5 meter skiljer det alltså 5 meter i höjd mellan kurvorna. På orienteringskartor är 2,5 eller 5 meters ekvidistans standard. Vilken som väljs beror på hur kuperad terrängen är.

Share this post