Blogga

Vad ar Brf analys?

Vad är Brf analys?

allabrf.se har utvecklat ett index som består av sju viktiga parametrar: skuldsättning, avgiftsnivå, kassaflöde, hyresintäkter, drift- och underhållskostnader, räntekänslighet och skatteskyldighet (”äkta”/”oäkta”).

Hur vet man om föreningen äger marken?

Titta i årsredovisningen eller ring ordförande i föreningen så det inte blir några överraskningar. Det är även bra att kolla om föreningen äger marken som huset står på, om kommunen äger den så kan det resultera i höjningar av avgiften. 2. Bygglov för balkong, vad betyder det?

Hur vet man om det är en bra bostadsrättsförening?

Tumregeln är att allt under 5 000 kr/kvm är bra, över 10 000 kr/kvm bör man sätta sig in lite mer i varför belåningen är så hög. Nyproduktioner är till exempel vanligtvis högt belånade utan att ekonomin är vanskött, och belåningen kommer sänkas i takt med att föreningen amorterar.

Vad är bra belåningsgrad Brf?

En belåning/kvm under 5000 kr anses vara bra, medan en belåning/kvm över 10 000 kr ses som mycket dåligt. Övriga tillgångar som till exempel värdepapper, hyresrätter och kommersiella lokaler kan göra att en förening får en högre belåning/kvm.

Hur mycket bör en bostadsrättsförening ha i kassan?

Omsättningstillgångar är föreningens kassa och pengar på banken. Mer pengar innebär bättre likviditet, ju bättre likviditet, desto bättre klarar föreningen av oförutsedda utgifter utan behöva ta nya lån. Tumregeln är att posten åtminstone bör uppgå till 15 till 25 procent av summan av avgifter och hyror.

Hur viktigt är det att föreningen äger marken?

Det är en klar fördel om föreningen äger marken eftersom man då inte betalar någon hyra för till markägaren. Har föreningen tomträtt hyr de marken istället för att äga den. Ta i så fall reda på när avtalet för tomträtten går ut och hur föreningens ekonomi skulle påverkas av en eventuell omförhandling.

Hur kan en bostadsrättsförening stärka sin likviditet?

Ett sätt att förbättra likviditeten är att höja företagets kontokredit. Men tänk på att det kostar att ha kredit och att du måste betala ränta. Dessutom är det olönsamt att ha en kontokredit som alltid är utnyttjad.

Share this post