Ny

Hur hittar man en bra aktie?

Hur hittar man en bra aktie?

Titta på företagets historik och uppskatta dess framtid

  1. När man ska värdera aktier behöver man uppskatta företagets framtidsutsikter genom att titta på olika faktorer i och kring företaget.
  2. Tips.
  3. Det finns många olika strategier för hur man väljer ut aktier till sitt sparande.

Hur mycket kan man förlora på aktier?

Investera i aktier är förknippat med en risk, då du kan förlora hela eller delar av dina pengar som du investerat. Du kan dock aldrig förlora mer pengar än du investerat.

Hur räknar man ut en riktkurs?

Antar vi en tillväxt på 0 procent får vi p/e-tal 8. Med prognos för 2003 på 8,5 kronor per aktie ger det en riktkurs på 68 kronor. Tror vi att vinsttillväxten på 25 procent kan upprepas de närmsta 15 åren får vi p/e-tal 48 och en riktkurs på hela 408 kronor.

Vad sätter priset på en aktie?

Företagets vinster och utdelningar är det som i grund och botten avgör priset på en aktie. När företaget växer och tjänar mer pengar blir en ägarandel mera värd – priset på aktien stiger. Om utdelningarna för varje år ökar blir det mer lönsamt att äga aktier i företaget. Även då stiger aktiekursen.

Kan man tvingas sälja aktier?

Huvudregeln – aktier kan inte tvångsinlösas 1 § aktiebolagslagen). Mot bakgrund av likhetsprincipen finns det ingen rätt för en aktieägare att kunna tvinga en annan aktieägare att sälja sina aktier. Huvudregeln är alltså att en aktieägare inte kan tvingas att sälja sina aktier.

Kan en aktie gå ner till 0?

Aktier kan gå minus och tappa i värde om ett bolag går dåligt eller om det generella börsklimatet förändras, exempelvis vid en lågkonjunktur eller en börskrasch. När du investerar i aktier finns således alltid en risk att du kan förlora hela eller delar av ditt kapital.

Kan man förlora alla sina pengar på aktier?

Att spara i enskilda aktier innebär alltid en risk. Du kan förlora hela eller delar av ditt insatta kapital. Företaget kanske inte når upp till sina åtaganden och i värsta fall går det i konkurs. Marknadsrisken finns på marknaden och påverkar värdet på aktien.

Share this post