Populära

Vad ar K faktor bockning?

Vad är K faktor bockning?

K-faktorn är ett förhållande mellan plåtens tjocklek, T, och den neutrala axeln i materialet där det varken råder kompression eller sträckning. K-faktorn ligger någonstans mellan den inre ytan av plåten och halva tjockleken.

Hur man bockar plåt?

Den profilerade plåten kan formas till bågar, hörnelement med mera. Vissa standardutföranden finns. Profilerad plåt kan, beroende på profilhöjd och material, även böjas på byggarbetsplatsen över en svagt konvex eller konkav yta genom att spänna den mot takunderlaget med infästningarna.

Vad är bockad plåt?

Bockning innebär att plåten bearbetas i en kantpress till den form som specificerats. Vid plåtbearbetning är kantpressning ett mycket viktigt inslag för att kunna leverera en komplett plåtprodukt.

Hur viker man plåt?

Plåten placeras på ett underverktyg, så kallad dyna. Därefter pressar det övre verktyget, kniven, med många tons kraft ner mot den underliggande dynan. Det gör att plåten viks/bockas efter verktygen.

Hur tjock plåt kan man bocka?

Bockning är ofta ett kostnadseffektivt sätt att producera detaljer som man kanske vanligtvis svetsar, både i mindre och i större serier. Vi kan maximalt bocka 15 mm plåt i kvalitet S355 över 7300 mm. I kortare längder kan man bocka upp till ca 40 mm tjockt material i S355.

Hur klipper man Vindskiveplåt?

Efter att takplåten är monterad, monteras vindskivelister på vindskivebrädor. Vindskiveplåtar skarvas genom att klippa bort hörn till underliggande beslag, för att sedan trä in det under vindskivan monterad längre upp på takfallet (se bild nedan). Nockplåt monteras tillsammans med tätband enligt skiss nedan.

Är Kantbockning Kallformning?

Kantbockning med hjälp av kantpress är en av de vanligaste bockningsmetoderna för plåt. Kallbockning är den metod som oftast används för metaller.

Hur kapar man fönsterbleck?

Montering av fönsterblecket

  1. Mät upp och kapa med bågfil bleck till rätt längd.
  2. Klipp upp två ca 10 mm djupa uttag i plåtens båda ändar.
  3. Den plåtflik du nu har i varje ände viker du upp så att du får en gavel som hindrar vatten att rinna ut vid sidan.
  4. Sätt blecket på plats.

Vad gör man med en Falstång?

Falstång – oumbärlig när du ska böja eller falsa plåt. Med Meec Tools falstång i verktygsväskan är du redo att ta dig an plåtarbeten, så som att vika gavlar på fönsterbleck eller klämma åt falsen vid bandtäckning. Den här varianten har raka käftar, 60 mm arbetsbredd och är tillverkad av smitt stål.

Hur böja Cortenplåt?

Svar: Med en vinkelslip kan man lätt kapa kantstöden till de längder man vill ha. Hur mycket kan man böja kantstöden? Svar: Ett kantstöd med tjocklek 3 mm och en höjd på 15-20 cm i en längd på 2,25 m eller 3 m går att böja i en radie på ca 1,5 m (=3 m i diameter).

Hur viker man Vindskiveplåt?

Montera vindskiveplåten, börja med att vika den förklippta nockplåten så denna passar över nocken se bild 2. Spika (bleckspik) på ovansidan ner i vindskivebrädan, en på vardera sidan ca 100 mm ner ifrån nockspetsen. Skjut in nästa plåt (med den snedklippta änden) i den övre så ca 10 mm utstick i nederkanten uppnås.

Vad är en Ståndskiva?

Ståndskiva (STÅSK) från Lindab i svart och med längden 2000 mm används som anslutning mellan utstickande tak och vägg för att skydda skarven. Finns beställningsbar i flera färger, så fråga i din butik för närmre information.

Share this post