Blogga

Vad ar vinsttillvaxt?

Vad är vinsttillväxt?

Vinsttillväxten (Growth) är ett procentuellt tal som räknas ut genom att ta fram kommande års förväntade vinst per aktie och dela det med det föregående års redovisade vinst per aktie.

Vad sätter värdet på en aktie?

Företagets vinster och utdelningar är det som i grund och botten avgör priset på en aktie. När företaget växer och tjänar mer pengar blir en ägarandel mera värd – priset på aktien stiger. Om utdelningarna för varje år ökar blir det mer lönsamt att äga aktier i företaget. Även då stiger aktiekursen.

Vad betyder PEG tal?

PEG står för Price (pris), Earnings (vinst) och Growth (tillväxt) och PEG-talet kan sägas vara en uppföljning av P/E-talet och ger oss relationen mellan en akties P/E-tal och bolagets vinsttillväxt. Vi beräknar helt enkelt PEG-talet genom att dela en akties P/E-tal med vinsttillväxten per aktie.

Vad innebär negativt PEG tal?

Ett högt PE kan vara motiverat om PEG är mellan 0 och 1. Om vinst per aktie (VPA) minskar från föregående år så blir PEG negativt. Ett bolag som ökar antalet aktier minskar VPA (utspädning av aktier). Detta kan leda till negativt PEG, även om bolaget ökar vinsten.

Vad är börsvärde MSEK?

Ett företags börsvärde är det totala värdet på alla utestående aktier som finns på marknaden. Ibland kallar man det för ”market cap”. Att titta på ett företags börsvärde gör det enklare för investerare att avgöra ett företagets storlek och bedöma riskerna som är förknippade med att investera i företagets aktier.

Varför stiger och sjunker priset på aktier?

Efterfrågan på en viss aktie är därmed helt avgörande för priset. Om vinsten förväntas stiga i ett bolag vill många köpa aktien, och då går kursen upp. Håll isär två saker: aktiens pris och bolagets värde. Aktiens pris är en fråga om utbud och efterfrågan på aktien.

Hur ser man vinsttillväxt?

G = Growth (vinsttillväxt) Om man dividerar P/E-talet på en aktie med bolagets vinsttillväxt i procent får man fram PEG-talet. Genom att hitta aktier som är lågt värderade i förhållande till tillväxten, kan investerare generera positiv avkastning på sina placeringar.

Share this post