Ny

Vilka yrken har Krigsplacering?

Vilka yrken har Krigsplacering?

Kan en undersköterska krigsplaceras? SVAR: Ja, många yrken kan det. Det spelar ingen roll om du är läkare eller undersköterska, om du kör sopor, är kommundirektör eller barnskötare. Kommuner och regioner har i uppgift att hålla samhällets viktiga funktioner i gång om det blir krig.

Vad är partiell frånvaro?

Vid partiell ledighet ska i första hand ledigheten tas ut vid arbetstidens början eller slut, men kan även tas ut vissa dagar i veckan eller spridas ut över alla arbetsdagar. Dina önskemål som förälder väger tungt, eftersom orsaken till ledigheten är samvaro med ditt barn, men samtidigt måste verksamheten fungera.

Får man gå ner i arbetstid som förälder?

Har min medarbetare rätt att gå ner i arbetstid? Ja, en förälder har rätt att gå ner i arbetstid med 25 procent så länge minst en av föräldrarna får vårdbidrag eller omvårdnadsbidrag för barnet. Föräldern har rätt att göra det till och med juni det år barnet fyller 19.

Var kan man se sin krigsplacering?

Den som är anställd kan bli krigsplacerad, vilket innebär en skyldighet att tjänstgöra under höjd beredskap. Läs mer om krigsplacering på Plikt- och prövningsverktes hemsida. Här hittar du den arbetsrättsliga beredskapslagen som reglerar arbete under höjd beredskap.

Vad är partiell tjänstledighet?

Vid partiell tjänstledighet ska arbetsgivaren särskilt ta hänsyn till arbetstagarens familjesociala förhållanden. Ledighet för enskild angelägenhet bör beviljas endast om det finns särskilda skäl och det kan ske utan olägenhet för verksamheten.

När har man rätt att arbeta deltid?

Laglig rätt till deltid förekommer i princip endast i två fall, nämligen: ‚ föräldraledighet enligt föräldraledighetslagen och ‚ tjänstledighet för studier, enligt lagen om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning. I övriga fall krävs en överenskommelse, dvs att arbetsgivare och du är överens.

Har man rätt att jobba 80 procent?

Genom att jobba 80 procent kan du få mer frihet att göra det du vill, såsom egna intressen, projekt, träning, och umgås med vänner och familj. Nackdelarna är däremot att det ger mindre pengar i plånboken och att det kan påverka din pension längre fram.

Hur länge får man jobba 75 procent?

Småbarnsföräldrar har rätt till förkortning av normal arbetstid tills yngsta barnet fyllt åtta år eller slutat sitt första skolår.

Har båda föräldrarna rätt att gå ner i tid?

Jobba mindre tills barnet fyller 8 år Som förälder har du rätt att gå ner i arbetstid med upp till en fjärdedel för att få mer tid till ditt barn, utan att ta ut föräldrapenning. Det gäller fram till att barnet är åtta år eller tills hen gått ut första klass.

Share this post