Ny

Hur mycket dyrare blir elrakningen?

Hur mycket dyrare blir elräkningen?

I snitt betalade de drygt 18 000 kronor för el från januari till november 2021. Det är en ökning på nästan 130 procent, jämfört med föregående år. Elkostnaden i norra Sverige har också mer än fördubblats. Här kan du läsa mer om varför elpriserna har blivit så dyra.

Hur många kWh per kvadratmeter?

För varje kvadratmeter flerbostadshus användes var den genomsnittliga energianvändningen 135 kWh för uppvärmning och varmvatten under året. I flerbostadshus som värmdes med det dominerande uppvärmningssättet fjärrvärme användes i genomsnitt 138 kWh per kvadratmeter för uppvärmning och varmvatten under året.

Hur mycket mer i elräkning?

2020 var elkostnaden i genomsnitt 141 öre per kilowattimme för hushåll där förbrukningen översteg 15.000 kWh/år. Siffrorna inkluderar elnätsavgifter, elpris och skatter. Många villor hade en totalkostnad för el som var ca 1,4 kr per kilowattimme (kWh) under 2019.

Vad kostar el per kWh 2021?

Under det senaste året har dock elpriset varit högre på grund av att spotpriset, energiskatten och elnätsavgifterna har ökat och under 2021 bedömer man att elpriset per kWh varit runt 1,8 – 3 kr. De stora skillnaderna i pris beror på vilket elavtal du har, hur mycket el du förbrukar och hur du bor.

Vad är normal energiförbrukning villa?

Vad är normala elkostnader för en villa? Statistiska centralbyrån har tagit fram olika typkunder för el, normal energiförbrukning för en villa är ca 20.000 kWh/år. Om du har fjärrvärme eller värmer huset på annat sätt än med el är en normal elanvändning ca 5000 kWh/år.

Vad är en normal elräkning?

Totalkostnaden för el per kWh var i snitt ca 141 öre/kWh (1,4 kr/kWh) under 2020 för en vanlig villa i Sverige, med en årlig elförbrukning på ca 20.000 kWh/år, enligt Statistiska centralbyrån. Då inkluderas alla kostnader som elnätsavgifter, energiskatter, elpris och moms.

Hur mycket kostar el i månaden 2022?

En genomsnittlig månadskostnad är därför ca 400 kr/månad för mindre lägenheter. För dessa hushåll är det särskilt viktigt att välja elavtal med låga årsavgifter eftersom kostnaden du betalar per använd kWh inte kan förändra totalkostnaden så mycket.

Share this post