Ny

Vad ar digital kompetens?

Vad är digital kompetens?

Digital kompetens i läroplaner Skolverket definierar fyra aspekter av digital kompetens: Att kunna förstå hur digitaliseringen påverkar samhället och individen. Att kunna använda och förstå digitala verktyg och medier. Att ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik.

Vad betyder likvärdig tillgång och användning av digitala verktyg?

Kunna förstå hur digitaliseringen påverkar samhället och individen. Kunna använda och förstå digitala verktyg och medier. Ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik. Kunna lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt med digital teknik.

Varför digital kompetens?

Digital kompetens behövs för att kunna använda digitala tjänster, lösa problem, kommunicera, hantera information och för att kunna samarbeta. Digital kompetens är också viktigt för att kunna skapa och dela digitalt innehåll effektivt, säkert, kritiskt, kreativt och etiskt.

Vad är digitalisering i samhället?

Ofta är digitalisering förknippat med genomgripande förändringar av arbetssätt och affärsmodeller i olika organisationer och i samhället. Digitalisering handlar om att använda nya tekniska tjänster, system och lösningar för att förbättra, bli mer anpassningsbara, moderna, effektiva och pålitliga.

Hur kan digitala verktyg bidra till en likvärdig utbildning?

Det finns exempelvis forskning som visar att likvärdigheten påverkas beroende på om de digitala verktygen används med en genomtänkt pedagogik eller inte. Kvaliteten i undervisningen och elevers inlärning påverkas av digitala verktyg. Studien visar att det finns såväl positiva som negativa effekter.

Vad ska en Digitaliseringsstrategi innehålla?

För att nå det övergripande målet innehåller strategin fem delmål om digital kompetens, digital trygghet, digital innovation, digital ledning och digital infrastruktur. Delmålen förklarar hur digitalisering ska kunna bidra till en positiv samhällsutveckling.

Share this post