Allmänning

Hur ger du en professionell vard till en person som ar i kris och som lever med svara existentiella fragor?

Hur ger du en professionell vård till en person som är i kris och som lever med svåra existentiella frågor?

Den samvetsstress, som väcks av att se människors behov och inte alltid kunna fylla dem, är viktig att få syn på och förhålla sig till. I arbetet med svårt sjuka behöver jag vårda min känslighet. Det är bara möjligt om jag hjälpligt klarar att hålla balans mellan arbete och vila, ge och ta emot, tala och lyssna.

Hur långt tillbaka kan man söka sjukersättning?

Det finns ingen tidsgräns för hur länge du kan arbeta och ändå ha kvar din rätt till sjukersättning, men du måste ansöka inför varje nytt år.

Vad krävs för att få halv sjukersättning?

Om din omfattning är:

  • Hel sjukersättning får du tjäna upp till 47 600 kronor.
  • Tre fjärdedels sjukersättning får du tjäna upp till 123 760 kronor.
  • Två tredjedels sjukersättning får du tjäna upp till 171 360 kronor.
  • Halv sjukersättning får du tjäna upp till 199 920 kronor.

Vad grundar sig aktivitetsersättning på?

Din ersättning per dag beror bland annat på hur gammal du är och om du uppfyller villkoren för arbetslöshetsersättning från en a-kassa eller inte. Om du har en ersättningsperiod från a-kassan räknas dagar med aktivitetsstöd av från den perioden. På Försäkringskassans webbplats kan du läsa om hur mycket pengar du får.

Kan man avbryta sjukersättning?

Om du har haft sjukersättning i minst ett år och vill prova på att arbeta kan du ansöka om vilande sjukersättning. Du kan ha vilande sjukersättning i högst två år. Det innebär att du har kvar rätten till sjukersättning om du skulle bli sjuk igen.

Kan man förlora sjukersättning?

Även när du tjänar mer än fribeloppet kan du få behålla en del av sjukersättningen. Eftersom ett arbete i regel ger större inkomst än sjukersättning, tjänar många på att arbeta mer än fribeloppet. Tänk bara på att ansöka om steglös avräkning innan du börjar arbeta annars kan du förlora rätten till sjukersättning.

Vad är partiell sjukersättning?

Arbetsgivaren får erbjuda en heltidsanställd som inte har kvar hela sin arbets-förmåga deltid. Det är första gången Arbetsdomstolen tar ställning om en partiell sjukersättning/förtidspension kan vara saklig grund för uppsägning.

Vad baseras aktivitetsstöd på?

Om du uppfyller villkoren för a-kassa är beloppet som du får per dag samma som din dagpenning från a-kassan. Om du är utförsäkrad får du ersättning med 65 % av din dagsförtjänst så länge du är medlem i a-kassan. Om du inte uppfyller villkoren för a-kassa får du 223 kronor per dag.

Är aktivitetsstöd en inkomst?

Aktivitetsstöd, relaterat från a-kassan räknas som arbetsrelaterad inkomst då du bör ha eller ha haft en anknytning till arbetsmarknaden. Det avgörande blir då istället prövningen av din försörjningsförmåga.

Share this post