Frågor

Hur mycket kraft tar AC?

Hur mycket kraft tar AC?

Exakt hur mycket effekt kompressorn tar beror på hur AC-systemet ser ut (hur stort det är, vilken typ av kompressor etc.), men det är ett antal hästar. Normalt mellan 5 och 10 kanske. Många modernare bilar har en ”aktiv AC-styrning” som frikopplar kompressorn när man tar ut max av motorn.

Hur mycket kostar det att byta AC?

Det högsta budet låg på 6.700 kr medan det lägsta på autobutler.se var på 4.350 kr. Här sparade bilägaren 2.350 kr genom att välja det billigaste alternativet. I genomsnitt låg buden på 5.480 kr.

Vad gör en AC kompressor?

Kompressorn pumpar runt kylmedel och smörjande olja i systemet. Den drivs av motorns hjälp-/ eller multirem, i dagligt tal också kallad fläktremmen. Kondensorn tar emot det värmda köldmediet och kyler ner det med hjälp av en kylare som använder fartvinden när bilen rullar eller en fläkt när bilen står stilla.

Hur många hästkrafter drar AC?

Ja, en ac tar effekt ur motorn. Ca 10 – 15 hk.

Hur mycket drar en AC?

I regel ökar bränsleförbrukningen p.g.a. användningen av luftkonditioneringen med 5 – 10 %. Detta är dock relativt, eftersom bilar utan luftkonditionering ofta körs med öppet fönster/sollucka vid höga utetemperaturer, vilket p.g.a. det högre luftmotståndet leder till en nästan lika hög extraförbrukning av bränsle.

Hur mycket ökar bränsleförbrukningen med AC?

AC ökar inte bilens bränsleförbrukning alls. Luftkonditionering gör att motorn arbetar hårdare och det resulterar i regel att bränsleförbrukningen ökar med 5 – 10 %.

Hur vet man att AC är trasig?

Du kan alltid kontrollera om kompressorn fungerar genom att en sitter i bilen och slår på den medans du tittar på den under huven, ”plattan” som sitter mot stödbenet rör sig inte när den är av och rör sig så klart när man slår på den. Den behöver ju självklart inte vara ”död” kan vara så att du behöver chimsa om den.

Hur låter en trasig AC kompressor?

Med tanke på att remskivan ALLTID snurrar på kompressorn så kan man nog utesluta remskivorna. Isf skulle det alltid låta. Kan man man fastställa ett malande/knackande ljud på kompressorn , så är det oftast kompressorn som är slut.

Hur mycket mer drar bilen med AC?

Hur mycket el drar en luftvärmepump AC?

De flesta modeller av luft/luftvärmepumpar drar mellan 500-1200W i kyldrift. För enkelhetens skull räknar vi på 1000W och ett elpris om ca 1 krona/kWh, vilket betyder en kostnad om ungefär 1 krona per timmas drift med svalkande kyla.

Share this post