Rekommendationer

Hur manga kWh per m2?

Hur många kWh per m2?

För varje kvadratmeter flerbostadshus användes var den genomsnittliga energianvändningen 135 kWh för uppvärmning och varmvatten under året. I flerbostadshus som värmdes med det dominerande uppvärmningssättet fjärrvärme användes i genomsnitt 138 kWh per kvadratmeter för uppvärmning och varmvatten under året.

Vad krävs för energi för att ta produkten från affären?

Enligt Boverket använder en butik (med lager) årligen i snitt 120 kWh/m2 för upp värmning och varmvatten och 100 kWh/m2 för fastighetsel (el för drift av ventilation och belysning). I denna skrift ger vi förslag på hur man kan analysera och planera sina energi effektiviseringsåtgärder.

Hur mycket el förbrukar en lokal?

För lokaler byggda mellan 1991 och 2015 användes ungefär lika mycket energi per kvadratmeter, 111-112 kWh, vilket var det lägsta värdet under året. I lokaler byggda mellan 1941 och 1960 användes mest energi per kvadratmeter, 136 kWh. År 2016 fanns 157 miljoner kvadratmeter uppvärmd yta i svenska lokaler.

Hur mycket el förbrukar ett kontor?

Kategori Euppv+vv kWh/m2 EfastighetselkWh/m2
Kontor 105 35
Butik, lager livsm 125 125
Butik, lager övr handel 115 85
Köpcentrum 115 85

Hur läser man energimärkning?

Så fungerar nya energimärkningen Den nya skalan på energimärkningen blir A-G, där A är effektivast. De effektivaste produkterna på marknaden kan till en början finnas i energiklass B eller C, eller ännu längre ner på skalan i energiklass F eller G.

Vad kostar 20 000 kWh?

Totalkostnaden för el per kWh var i snitt ca 141 öre/kWh (1,4 kr/kWh) under 2020 för en vanlig villa i Sverige, med en årlig elförbrukning på ca 20.000 kWh/år, enligt Statistiska centralbyrån. Då inkluderas alla kostnader som elnätsavgifter, energiskatter, elpris och moms.

Hur mycket el drar ventilationen?

ett hus med självdrags- eller frånluftsventilation går cirka 20–40 procent av den energi som behövs för uppvärmningen av huset till ventilationen.

Hur räknar man ut elen?

Genom att multiplicera elapparatens effekt (kW) med dess användningstid (h) beräknar du hur mycket energi apparaten förbrukar (kWh). Exempel: Vid veckostädningen tar det 1,5 timmar att dammsuga. Dammsugarens effekt är 1 kW. Förbrukningen uppgår till 1,5 kWh.

Hur många kWh gör man av med?

Statistiska centralbyrån har tagit fram olika typkunder för el, normal energiförbrukning för en villa är ca 20.000 kWh/år. Om du har fjärrvärme eller värmer huset på annat sätt än med el är en normal elanvändning ca 5000 kWh/år.

Hur många kilowattimmar gör man av med på ett år?

Normal elförbrukning för en villa En medelstor villa på 150 kvadratmeter har en årlig elförbrukning på ca 18 000 kilowattimmar enligt data från SCB. Använder man inte el för uppvärmning och varmvatten utan istället exempelvis olja, fjärrvärme, eller biobränsle blir elförbrukningen ca 6 000 kWh per år.

Vad säger lagen om energideklaration?

Energideklarationen är ett dokument med uppgifter om hur mycket energi som går åt i ett hus när det används. Energideklarationen är bland annat till för den som ska köpa eller hyra en bostad. Man kan då använda deklarationen för att jämföra olika hus med varandra.

Share this post