Populära

Vilken olja till Ekskarbrada?

Vilken olja till Ekskärbräda?

Du kan använda en vanlig, neutral matolja. Ännu bättre är livsmedelsgodkänd lin- eller paraffinolja, som härdar och bildar ett bättre skydd för skärbrädan. Bäst av allt är paraffinolja med tillsatt bivax, då bivaxet bildar en ännu tåligare yta.

Vilka material är lämpliga till skärbrädor?

Trä eller plast? Använd bara skärbrädor av trä eller plast, material som marmor eller glas är alldeles för hårda för att skära på – din kniv kommer att bli förstörd. Plastskärbrädor är praktiska för vardagliga sysslor eftersom de kan köras i diskmaskinen.

Vilken typ av skärbräda är bäst?

Skärbrädor i trä är de som normalt sett fått bäst i test när man testat skärbrädor med olika material. Orsaken till att de oftast anses vara de bästa är för att träets egenskaper gör att kniven inte slits samtidigt som det blir ett snyggt serveringsfat som dessutom är roligt att använda.

Vad ska man behandla skärbrädan med?

Det finns flera oljor (och vax) du kan använda för att ytbehandla din skärbräda. Vi rekommenderar framförallt mineralolja, bivax, kokosnötsolja eller paraffinolja. Du bör aldrig använda olivolja eller solrosolja på din skärbräda.

Hur får man bort fläckar på skärbräda?

Rengöra skärbrädan – så gör du!

  1. Torka rent skärbrädan från eventuella smulor. Skär citronen på mitten och gnugga in skärbrädan med citronen.
  2. Häll på ordentligt med grovt salt och låt stå i cirka 15-20 minuter.
  3. Ta den andra, rena citronhalvan och gnugga runt saltet på skärbrädan. Skölj av skärbrädan med vatten. Voilà!

Hur får man bort mögel på skärbräda?

Häll på ett lager salt och gnugga lite mer. Vänta 15 minuter, skölj av skärbrädan och låt torka. För att göra en grovrengöring och få bort äcklig lukt kan du blanda ättika och bikarbonat och stryka på skärbrädan. Låt verka i några minuter innan du skrubbar och sköljer av skärbrädan med varmt vatten.

Kan trä användas till skärbrädor utan att medföra hälsofara?

Hårda, täta träslag med små porer, som lönn är bäst. Bra hårdhet och täthet hjälper till att skydda från att vätska och smuts tränger in i träet. Röd ek som har stora porer där bakterier kan frodas, även efter rengöring, är exempelvis ett olämpligt material för skärbrädor.

Kan man olja in skärbräda med rapsolja?

En bra tumregel är att behandla skärbrädan när den börjar se blek ut. Välj en behandling som passar just dig! Vi rekommenderar naturliga behandlingsalternativ som vegetabiliska oljor som exempelvis linfröolja, rapsolja eller olivolja. Om man dessutom blandar ut oljan med bivax får man ett bra skydd för träet.

Hur får man bort lukt från skärbräda?

Ett enkelt sätt att rengöra en skärbräda i trä är att gnida in salt i skärbrädan och låta den vara i 15 minuter. Torka sedan bort saltet med hjälp av en halv citron skuren på mitten. Saltet och citronen får definitivt bort oönskad lukt!

Var slänger man skärbräda?

Skärbräda sorteras som brännbart (soppåsen) ENERGIUTVINNING Soppåsen innehåller skräpet som blir kvar när du sorterat ut farligt avfall, elavfall, grovsopor, förpackningar och tidningar. Innehållet i soppåsen kan nu energiutvinnas genom förbränning.

Share this post