Frågor

Vad kannetecknar ett anstallningsforhallande?

Vad kännetecknar ett anställningsförhållande?

Ett anställningsförhållande uppstår när arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om att ett arbete ska utföras, det utförs under arbetsgivarens ledning och övervakning och lön betalas för arbetet. Det har fastställts minimivillkor för anställningsförhållandet.

När föreligger ett anställningsförhållande?

I litteratur, förarbeten och praxis har det uppställts ett antal kriterier som talar för att en anställning föreligger, varav de två första utgör kärnan i arbetstagarbegreppet: Det finns ett avtal om personlig arbetsskyldighet mot ersättning. Arbetet utförs för annans räkning och under dennes ledning och kontroll.

Hur kan ett anställningsavtal ingås?

Att ingå anställning. I lagen om anställningsskydd (LAS) finns det inga formkrav för hur ett anställningsavtal ska träffas. Det innebär att ett anställningsavtal kan komma till stånd dels skriftligt och muntligt men också genom konkludent handlande.

Vad är Avtalssamverkan?

Genom avtalssamverkan kan en kommun eller en region överlåta utförandet av sina uppgifter till en annan kommun eller en annan region. Att förenkla möjligheterna till kommunal samverkan och extern delegering är ett viktigt led i att ge kommuner och regioner goda förutsättningar att möta dagens och framtida utmaningar.

Vilka typer av fall behandlar Arbetsdomstolen?

I vissa fall kan talan i en arbetstvist väckas direkt hos Arbetsdomstolen. Domstolen är då första och enda domstol. I andra fall ska talan väckas vid tingsrätt. Om en part är missnöjd med tingsrättens dom eller beslut, kan parten överklaga till Arbetsdomstolen.

Vad anses utgöra en del av personliga anställningsavtalet ur en arbetsgivare Synpunk?

Kollektivavtal och hängavtal anses utgöra en del av det personliga anställningsavtalet och du måste informera dina anställda om innehållet i det.

Kan ett anställningsavtal vara muntligt?

Anställningsavtalet behöver inte vara skriftligt, även muntligt avtal gäller. Men du måste skriftligt informera om villkor av väsentlig betydelse för anställningen. Det ska du göra senast en månad efter att den anställda har börjat arbeta.

När börjar ett anställningsavtal gälla?

När börjar ett anställningsavtal gälla? Ett anställningsavtal är bindande så snart det undertecknats.

Är Arbetsdomstolen prejudicerande?

Domar från Arbetsdomstolen kan inte överklagas. Arbetsdomstolens domar har ett högre prejudicerande värde än domar från tingsrätterna. Detta innebär att om en tingsrättsdom inte är i enlighet med Arbetsdomstolens praxis bör det ha ett mycket lågt värde som prejudikat och Arbetsdomstolens avgörande är gällande rätt.

Hur löses en arbetstvist?

Processen i domstol Arbetsdomstolen dömer i mål som väcks av en arbetsmarknadsorganisation eller en arbetsgivare som själv är part i ett kollektivavtal när målet gäller tvist om kollektivavtal eller annan arbetstvist enligt lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL).

Share this post