Allmänning

Vad ar dissociativ personlighetsstorning?

Vad är dissociativ personlighetsstörning?

Vad innebär dissociativ identitetsstörning (DID)? Dissociativ identitetsstörning kallades tidigare multipel personlighet och är en sällsynt sjukdom som gör att delar av personligheten ”separeras” från varandra. Det ger en splittrad personlighet som stör känslan av vem man är och kontrollen över sina handlingar.

Hur behandlas dissociativ Identitetsstörning?

Behandling. Den psykofarmakologiska behandlingen av DID innefattar företrädesvis antidepressiva selektiva serotoninåterupptagshämmare (så kallade SSRI-preparat). Behandling av Dissociativ identitetsstörning företräds dock ofta av terapi vilken kan bli väldigt långvarig.

Vad händer i hjärnan vid dissociation?

Dissociation brukar beskrivas som att det har blivit en störning i sammankopplingen mellan minnet, medvetandet, sättet man uppfattar sig själv på och hur man förstår och tolkar omvärlden. Det kan vara svårt att få kontakt med någon som dissocierar, det är som att personen är någon annanstans.

Kan vem som helst få schizofreni?

Varför vissa personer insjuknar i schizofreni är fortfarande oklart. Man vet dock att den största riskfaktorn är ärftlighet. Forskning visar att flera gener bidrar till att öka risken för att insjukna i schizofreni. Förutom generna påverkas risken att insjukna i sjukdomen av olika miljöfaktorer.

DID beskrivs som en psykologisk försvarsmekanism där personen i fråga använder dissociation för att kunna hantera ett allvarligt trauma, och på så sätt utvecklar en eller flera olika personligheter (delidentiteter) för att hantera upplevelserna.

Vad är dissociativ identitetsstörning?

Dissociativ identitetsstörning är förknippad med exponering för stark stress (vanligtvis misshandel), otillräcklig uppmärksamhet och sympati i tider av extremt skadliga upplevelser i barndomen och med en förkärlek för dissociativa manifestationer (förmåga att skilja hans minne, känsla, medvetenhet om identitet).

Vad är orsaken till dissociation?

Dissociation kan orsakas av svåra uppväxtförhållanden med övergrepp, naturkatastrofer, folkmord eller familjekriser med otrohet. Samsjuklighet med andra psykiska störningar, särskilt PTSD men även depression, ångest och missbruk är vanligt.

Vad är de dissociativa störningarna?

Av de dissociativa störningarna blir ofta perceptionen och sinnena påverkade. För samtliga varianter dissociativa störningar, är en långtgående dissociation ett framträdande kännetecken. Dissociation kan yttra sig i derealisation eller depersonalisation. Med derealisation avses att händelseförlopp upplevs vara overkliga, som i en film.

Share this post