Allmänning

Hur mycket Kalksalpeter per hektar?

Hur mycket Kalksalpeter per hektar?

100 kg N/ha som Kalksalpeter höjer pH-värdet motsvarande 100 kg CaCO3/ha. Övriga kväveprodukter på marknaden har en pH-sänkande effekt. Kalksalpeter innehåller 19 % lättupptagligt kalcium vilket har stor betydelse för kvaliteten i potatis, grönsaker, frukt och bär.

Hur kan kvävefixerande bakterier öka kvävehalten i marken?

Att plantera vallört kan vara ett sätt att ackumulera kalium i de övre jordlagren och därmed förbättra förutsättningarna för kvävefixeringen från klibbalen (till vänster i bilden). En annan viktig faktor som spelar in är kvävehalten i jorden.

Hur tillföra kväve?

Näringsgivande växter: Ärtor, bönor och andra baljväxter tillför näring i form av kväve till jorden. Bondbönor kan exempelvis ge näring åt potatis och majs. Att samodla dem på samma ställe är alltså ingen dum idé.

Vilken gödning till Vall?

Rekommenderade gödselmedel till vall Axan (NS 27-4) är ett kvävegödselmedel med svavelinnehåll anpassat efter behovet i stråsäd och vall. Sulfan (NS 24-6) är en kväveprodukt med högt svavelinnehåll anpassat till oljeväxter. I vall passar Sulfan då P och K inte behövs eller om man har tillgång till stallgödsel.

Vad kostar AXAN?

I Sverige kostar YaraBelas Axan (27-4) 250 euro per ton. I Sverige säljs också Lantmännens egenimporterade Axan (27-4) för 250 euro per ton.

När ska man sprida Kalksalpeter?

För att få fart på gräset skall man gödsla ytterligare en till två gånger med YaraMila 21-4-7 eller Kalksalpeter när gräset kommit upp. Gödsla strax före ett regn eller vattna ca 30 minuter. Håll jorden fuktig. Uttorkning kan leda till att det späda gräset dör, särskilt på sandiga jordar.

Vad är Kalksalpeter?

Kalksalpeter innehåller nästan enbart nitratkväve och har därför en betydligt säkrare och snabbare effekt än andra kvävegödselmedel. Innehåller även en hög halt växttillgängligt kalcium som ger en ökad kvalitet i potatis, grönsaker, frukt och bär. Kalksalpeter har en unik pH-höjande effekt.

Share this post