Ny

Vad heter grisen i Asgard?

Vad heter grisen i Asgård?

Tors raka motsats var Frej, eller Frö som han också kallades, fruktbarhetens gud. Han var en fredlig jordbrukare. Hans riddjur var den guldfärgade grisen Gyllenborste. Ibland gjorde Frej långresor i Yggdrasil, och då färdades han med Skidbladner, ett skepp som kunde segla över både land och hav.

Har alver funnits?

Alver eller alfer (fornisländska álfar, sing. álfr) är ett kollektiv övernaturliga väsen i nordisk mytologi. De uppträder aldrig enskilda, är aldrig namngivna och bilden av dem är ytterst splittrad och vag.

Vad hette Asagudarnas gris?

Asagudarna hade en galt som hette Särimner. Denna galt slaktades, tillagades och åts och varje dag återuppstod den, så att hjältarna ständigt hade kött att festa på. Denna idealtillvaro skildras i Snorres Edda skriven i början av 1200-talet. Äpplet i fornnordisk mytologi är en symbol för fruktbarhet och förnyelse.

Vad hände med Vile och ve?

Vile är, liksom bröderna Oden och Ve, son till Bor och jättinnan Bestla samt sonson till Bure. Namnet betyder ”vilja”. Oden, Vile och Ve dödade jätten Ymer. Av hans kropp skapade de jorden och himlen, och av några trästockar vid havsstranden skapade de de två första människorna, Ask och Embla.

Var bor älvor?

De danska älvorna föredrar att bosätta sig i högar, vilket skildrats av H. C. Andersen i sagan Elverhøi. De feer som förekommer i romanska folksagor och i anglosaxiska konstsagor (som Tingeling i Peter Pan) har ibland översatts med ordet älva. Det finns dock ingen historisk koppling mellan älvor och feer.

Vad dödade Thor?

När Tor blev av med hammaren I Kvädet om Trym, ur den Poetiska Eddan, har jätten Trym stulit Tors hammare Mjölner och gömt den djupt ned i jorden. Och när Tor inte hade sin hammare var gudarna och hela deras värld hotad!

Hur födde Loke Midgårdsormen?

Loke hade sönerna Vale och Narfe med sin hustru Sigyn. Med jättinnan Angerboda hade han barnen Fenrisulven, Midgårdsormen (även kallad Jormundgand) och Hel som styr över dödsriket Hel.

Share this post