Blogga

Finns det olika grader av narkolepsi?

Finns det olika grader av narkolepsi?

Typ 1 beror på en autoimmun reaktion som innebär att kroppens immunsystem angriper de hjärnceller som producerar ett hormon som reglerar vakenhet och sömn. Personer som fick symtom efter att ha vaccinerats med vaccinet Pandemrix har narkolepsi typ 1. Vid narkolepsi typ 2 är symtomen oftast lindrigare.

Vad utlöser narkolepsi?

Orsakerna till narkolepsi är inte helt klarlagda. Forskare har kommit fram till att en av orsakerna till störningen i hjärnans reglering av sömn och vakenhet är brist på hormonet orexin. Bristen på detta hormon beror på en autoimmun reaktion i kroppen.

Hur länge sover man med narkolepsi?

Hos små barn kan ovanligt lång nattsömn eller fler sovstunder på dagen vara symtom på narkolepsi. För både narkolepsi typ 1 och typ 2 är det vanligt med en mycket dålig sömnkvalitet med uppsplittrad nattsömn, där man sover mellan 1-3 timmar åt gången.

Kan man bli frisk från narkolepsi?

Narkolepsi går inte att bli av med helt. Men det finns läkemedel som gör att du får lättare att hålla dig vaken på dagarna och sova bättre på nätterna. Narkolepsi är en ovanlig sjukdom som brukar uppstå i tonåren. Men man kan också få den tidigare eller senare i livet.

Har jag narkolepsi test?

För att mäta nivån av hormonet orexin kan man ta ett prov av ryggvätskan genom en lumbalpunktion. Den typiska HLA-typen går att bestämma genom ett blodprov. Undersökningar med datortomografi (CT) och magnetkamera (MR) kan användas för att utesluta sjukdomar som kan ge samma symtom som de som finns vid narkolepsi.

Får man köra bil om man har narkolepsi?

Narkolepsi utgör enligt gällande bestämmelser hinder för innehav av samtliga behörigheter för körkort samt taxiförarlegitimation om förhållandena bedöms innebära en trafiksäkerhetsrisk.

Hur många dog av Pandemrix?

Pandemrix visade sig senare vara kopplat till förhöjd risk för narkolepsi hos ungdomar i Sverige och Finland….H1N1-pandemin 2009[redigera | redigera wikitext]

Ursprungsland USA, Central Mexico
Startdatum mars 2009
Slutdatum 10 augusti 2010
Antal döda 284 000
Orsak H1N1/09-pandemiviruset

Hur behandlas narkolepsi?

Vid narkolepsi saknas botande behandling. Regelbundna sömnvanor, kost och motion samt kortvariga sovstunder dagtid är ofta av stor vikt som symtomlindring. Centralstimulerande substanser som frisätter dopamin och noradrenalin används för att minska dagsömnigheten.

Hur många får narkolepsi varje år?

Utredning pågår även i flera andra EU-länder. Enligt Socialstyrelsen insjuk- nar runt 100 personer i Sveri- ge varje år i narkolepsi, hu- vuddelen av fallen diagno s – tiseras i åldrarna 20–40 år. De senaste sex åren har 7–16 fall per år diagnostiserats hos personer under 20 år.

När visar sig narkolepsi?

Narkolepsi visar sig ofta i tonåren och för det mesta före 30 års ålder. Hos tio procent börjar sjukdomen före tio års ålder. Dagsömnigheten gör det svårt att hålla sig vaken och kan innebära svårigheter i skola och arbetsliv men också risker vid vardagliga aktiviteter som bilkörning och matlagning.

Share this post