Rekommendationer

Vad innebar det att en lag ar en rattighetslag?

Vad innebär det att en lag är en rättighetslag?

LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

Vad har socialnämnden för ansvar?

Till socialnämndens uppgifter hör att verka för att den som utsatts för brott och dennes närstående får stöd och hjälp. Socialnämnden ska särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp av närstående kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation.

Vem är ansvarig för att det finns familjehem och HVB hem?

Det är socialtjänsten som har det övergripande ansvaret för att ditt barn får den vård och omsorg som hen behöver. Socialtjänsten ska också följa upp hur ditt barn har det i familjehemmet eller HVB-hemmet och ska regelbundet hålla kontakt med ditt barn.

Vad är skillnaden mellan en ramlag och en rättighetslag?

Det finns två olika typer av lagar som regioner och kommuner arbetar efter: Ramlag som beskriver inriktning och mål. Den reglerar inga detaljer. Rättighetslag som innebär att man kan kräva de rättigheter som finns i lagen i domstol.

Vad menas med ledsagarservice?

Ledsagarservice innebär att en person med funktionsnedsättning får stöd av en ledsagare. Syftet är att möjliggöra delaktighet i samhällslivet och kontakt med andra. Verksamheten bedrivs enligt 9 § 3 lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Vad gör man i socialnämnden?

Socialnämnden ska i enlighet med de föreskrifter, lagar och förordningar som gäller för socialtjänsten bedriva en verksamhet och ansvarar för omsorg om äldre och funktionshindrade samt stöd, rådgivning och övriga insatser till barn, ungdomar och vuxna.

Vad beslutar socialnämnden om?

Socialnämndens beslut om insatser till barn och deras familjer förutsätter i de allra flesta fall samtycke från den som beslutet gäller. När det gäller barn under 15 år är det i de flesta fall vårdnadshavaren som i egenskap av företrädare för barnet ska samtycka innan beslut fattas.

LSS är en rättighetslag, den beskriver vad du har rätt till. Att LSS är en pluslag betyder att den går utöver andra rättigheter du har enligt lag. Rättighetslag – LSS beskriver vad du har rätt till. Du ska också kunna påverka vilket stöd och vilken service du får.

Vilka omfattar HSL lagen?

I lagen om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd finns bestämmelser om skyldighet för regionerna att, utöver vad som följer av HSL och TvL, erbjuda hälso- och sjukvård samt tandvård till vissa utländska personer som vistas inom en region utan att vara bosatta där.

Vem ansvarar för uppgifter förda i en patientjournal?

Patientdatalagen anger att all legitimerad personal och den personal som har särskilt förordnande att utöva visst yrke har skyldighet att föra journalanteckningar för varje patient och vid varje kontakt som gäller vård, både avseende utredning och behandling.

Share this post