Ny

Nar och var levde Sapfo?

När och var levde Sapfo?

Den grekiska poeten Sapfo, som levde på ön Lesbos sex århundraden före vår tideräkning, är kanske den författare som främst kommit att förknippas med fragment. Som en av den antika lyrikens absoluta förgrundsfigurer kallades hon den tionde musan och den kvinnliga Homeros.

Hur många dikter skrev Sapfo?

Troligen föddes hon 630 före vår tideräkning och dog i början av 500-talet. Sapfo skrev poesi, varav en mängd olika fragment finns bevarade. De flesta är mycket ofullständiga och svårtolkade. Några få fullständiga dikter och en mindre mängd hela verser har gått att tolka.

Vad betyder Vislyriker?

En sorts text som är skriven tätt, det vill säga har mycket innehåll med relativt få ord, och som ”låter som musik”. Om det redan finns visor till lyriken kan vi kalla det vislyrik.

Vem var Sapfo och varför känner vi till henne idag?

Sapfo var en lyriker i det antika Grekland. Hon levde på ön Lesbos ca slutet på 600 mitten av 500 f Kr. Staden hon bodde i hette Mytilene och var den viktigaste staden på ön. Det var här de stora handelsfartygen anlände.

Var föddes Sapfo?

Lesbos, GreklandSapfo / Född

Hur framfördes dikter under antiken?

Skönlitteraturen skrevs på vers och framfördes musiskt och ofta med dans, medan texter av världslig karaktär normalt skrevs på prosa, men enstaka berättelser från Egypten var författade på prosa, och under senare delen av antiken börjar prosan långsamt få fäste i epiken.

Hur framfördes dikter på Sapfos tid?

Dikerna framfördes inför en liten publik. Sapfo diktar för kvinnor om kvinnor, hon skriver aldrig om män. Hon är mycket intresserad om kvinnors behag och skönhet, ibland också om naturen. Hennes diktning utmärks av elegans, samt en känslor.

Vad handlar Sapfo fragment 31?

Mest känd är fragment 31, där Sapho beskriver hur både avundsjuka och svartsjuka påverkar henne när hon ser en av de kvinnor hon älskar umgås med en man. Sapho har gett namn till uttrycket sapfisk kärlek som är en omskrivning av lesbisk kärlek, liksom ön Lesbos gett namn till uttrycket ”Lesbisk”, dvs.

Share this post