Blogga

Varfor intraffade Fukushima?

Varför inträffade Fukushima?

Kärnkraftverket Dai-ichi i Fukushima på Japans östkust skadades allvarligt den 11 mars 2011 och i flera dagars tid spreds radioaktiva ämnen i havet och närområdet runtom kraftverket. Skadan skedde till följd av en jordbävning med en magnitud på 9 och den därpå följande tsunamin.

Varför inträffade tsunamin 2004?

Tsunamin i Indiska Oceanen 2004 bildades när en stor jordbävning flyttade havsbottnen flera meter uppåt. De väldiga vattenmassor som sattes i rörelse orsakade enorm förödelse. Klockan 7.59 lokal tid på morgonen den 26 december 2004 ägde en jordbävning rum utanför Sumatras västkust.

Hur många svenskar dog i tsunami?

Flera enorma tsunamier sköljde över Thailand och flera andra länder i regionen – något som resulterade i att över 226 000 personer dog, varav 543 svenskar. För TV4-reportern Stefan Nieminen, som var på plats mitt i katastrofen, fungerar händelsen som en påminnelse om hur snabbt allt kan ändras till det värsta.

Hur många svenska barn dog i tsunamin 2004?

Bland de omkomna och saknade svenskarna var 232 personer från Stockholms län, 65 av dem var barn. Flertalet av de svenska offren, 124 personer, var från Stockholms kommun. 38 av dem var barn. Exakta antalet dödsoffer för katastrofen har inte kunnat fastställas men bedömningen är att 250 000 människor omkom i flodvågen.

Vilka dog i tsunamin?

De länder som drabbades värst var Indonesien, Sri Lanka, Thailand, Indien, Malaysia och Maldiverna. Cirka 226 000 människor miste livet, och över 5 miljoner beräknas ha blivit helt hemlösa eller tvingats fly.

Varför orsakas tsunami?

En tsunami eller flodvåg är en serie vågor som uppkommer av en kraftig rörelse på havsbotten. En tsunami orsakas nästan alltid av en jordbävning, men kan även uppstå till följd av ett vulkanutbrott, stora jord- och ismassor som rasar eller en stor meteorit som störtar ner i havet.

Vad beror en tsunami på?

Jordbävningar på havsbottnen kan orsaka tsunamis (japanska: hamnvåg). Dessa flodvågor kan med katastrofalt resultat drabba omkringliggande kuster, såsom hände runt Indiska Oceanen efter den kraftiga jordbävningen utanför Sumatra julhelgen 2004, eller i norra Japan 2011.

Share this post