Rekommendationer

Vad ar Kronos?

Vad är Kronos?

Kronos (grekiska: Κρόνος) var i grekisk mytologi den yngste av de ursprungliga titanerna. Han var son till Uranos (symbol för himlen) och Gaia (symbol för jorden). Han kastrerade sin far, åt upp sina barn och fungerade hos grekerna som en skördegud. Kronos motsvaras inom romersk mytologi av Saturnus.

Vad är Zeus uppgift?

Zeus (grekiska Zεύς, även Δίας [Dias]) var gudarnas konung och himlens härskare i grekisk mytologi. I romersk mytologi motsvaras han av Jupiter. Zeus attribut är en åskvigg, som han kunde kasta mot sina motståndare och en örn, som symboliserar styrka, mod och rättvisa.

Vad är Rhea och Kronos exempel på?

Rhea

Rhea
Make Kronos
Barn Zeus Hades Hestia Enyalios Poseidon Hera Demeter Ceres
Föräldrar Uranos Gaia
Släktingar Kronos (syskon) Theia (syskon) Okeanos (syskon) Themis (syskon) Iapetos (syskon) Hyperion (syskon) Tethys (syskon)

Vad hade Zeus för roll?

Zeus är den mäktigaste guden i den grekiska mytologin och konung över de andra gudarna på Olympen. Han rår över allt och utdelar ofta skiljedomar i konflikter mellan gudar.

Vad var Zeus gud över?

Ursprungligen var han himlens, dvs. framför allt väderlekens gud – ”molnskockaren” och ”blixtslungaren” kallas han i de homeriska dikterna – och i arkaisk konst framställs han gärna som den väldige åskguden med blixten i sin hand.

Vilka är Zeus barn?

Zeus och Hera hade tre barn tillsammans: Ares, Eris och Hephaestus; Zeus var dock inte trogen mot Hera. Han bor också barn med flera andra kvinnor. De mest kända av dessa barn är Apollo, Artemis, Athena, Dionysus, Persephone, Perseus, Helen of Troy, Hermes, Heracles, Minos och Muses.

Vad var Kronos för gud?

Kronos tillbads av grekerna som åkerbrukets gud. Hans attribut var en skära. Kronos förväxlades ibland med Chronos, tidens gud, och det har gjort att han framställts som en åldrad man.

Hur dog Kronos?

Giganterna och hekatonkirena hade snart besegrat de andra titanerna. Några historier säger att Kronos dog på fläcken av Zeus blixt, andra menar att han bara hamnade i en dvala. Titanerna blev nu själva inspärrade i Tartaros. Några titaner slapp dock undan därför att de ställde sig på Zeus och Rheas sida.

Hur många fruar hade Zeus?

Zeus

Del av de olympiska gudarna
Mor Rhea
Syskon Hera, Hades, Poseidon, Demeter, Keiron, Hestia
Make/maka Metis, Themis, Hera
Viktig person Faethon

Vem ammade Zeus?

Amalthea (mytologi)[redigera | redigera wikitext] Amalthea (grekiska: Amaltheia, latin: Amalthea) var i grekisk mytologi en get som gav sin mjölk till den nyfödde Zeus då han uppföddes på ön Kreta, dold för sin fader Kronos.

Vem är den mäktigaste guden?

De mest kända gudarna Zeus: Världsalltets härskare och gudarnas boss.

Vilken grekisk gud är Saturnus?

Saturnus är en gud i romersk mytologi som brukar identifieras med Kronos i den grekiska mytologin. Han dyrkades som såningsgud samt ansågs tillsammans med sin maka, Ops, skänka fruktbarhet och goda gåvor. Han gällde som beskyddare av jordbruk, fruktträdsskötsel och vinodling.

Share this post