Vilka är de tre viktigaste lagarna att hålla koll på när man säljer till privatpersoner via en webbshop?
E-handelslagen och lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokal (DAL) är viktiga lagar som du bör känna till när du säljer varor och tjänster via internet.
Vad ingår i E-handelslagen?
E-handelslagen skyddar dig när du handlar produkter på nätet. Den ställer krav på vad företaget måste informera dig om och vilka tekniska hjälpmedel som måste finnas när du gör en beställning.
Vilka lagar bör du ha koll på om du ska sälja varor och tjänster?
När du säljer varor och tjänster till konsumenter omfattas du av reglerna i konsumentköplagen och konsumenttjänstlagen. Lagarna är tvingande till konsumentens, privatpersonens, förmån. Det innebär att du inte får ge konsumenten sämre villkor än de som står i lagen.
Vad ställer e handelslagen för krav på säljaren?
E-handelslagen ställer följande krav på säljaren vid en beställning: Säljaren ska ha tekniska hjälpmedel som gör det möjligt för kunden att upptäcka och rätta till inmatningsfel innan hen gör en beställning. Säljaren ska också informera om hjälpmedlen och vilka steg kunden måste gå igenom för att göra en beställning.
Vad är en handelsmarknad?
Handel är ett samlingsnamn för de verksamheter där man utbyter varor, tjänster och kapital utan att dessa bearbetas. Handeln baseras på skrivna eller oskrivna avtal. Handelspolitik är ämnet som behandlar hur handeln, länder emellan skall bedrivas.
Vad menas med protektionism?
Protektionism handlar om att skydda det egna landets produktion mot konkurrens från importerade varor eller tjänster. Det kan ta sig uttryck i höga tullar, men ännu vanligare är olika nationella krav och regler som diskriminerar mot utländska företag eller försvårar handeln mer än nödvändigt.