Trendig

Vilka drapte Ymer?

Vilka dräpte Ymer?

Denne fick en son som hette Bor, som tillsammans med Bestla (en jättedotter) fick tre söner: Oden, Vile och Ve, (alternativt Oden, Höner och Lodur). Dessa dräpte Ymer och blodfödet blev så stort att de flesta frostjättarna drunknade i det, så när som på ett enda par: rimtursen Bergelme och hans husfolk.

Vem var Ymer och hur blev han stamfader åt jättarna?

Ymer i sin tur var upphov till de första jättarna (rimtursar), vilka blev till från svetten i hans ena armhåla. Vidare var urkon upphov till Bure, den första varelsen och asarnas stamfader, genom att slicka fram honom ur en sten. Bure fick sonen Bor som gifte sig med jättedottern Bestla.

Vad hände med Ymer?

Bors söner, som ansågs vara gudar, bar Ymer till mitt i Ginnungagap och gjorde av hans kropp jorden, av blodet hav och vatten, av köttet jord, berg av benen, samt stenar av tänderna och krossade ben.

Vem kom efter Ymer?

Ymer är en svensk isbrytare som levererades 1977 som det sista av de tre fartygen i Atle-klassen. Systerfartygen är Atle och Frej.

Vart låg Muspelheim?

Muspelheim[redigera | redigera wikitext] Muspelheim eller Muspelhem (av muspilli, ”världsbrand” eller Mund-spilli, ”världsförintare”) var i skapelsen enligt den nordiska mytologin eldens värld i södra Ginnungagap. Därifrån flög gnistor och skapade sol, måne och stjärnor.

Vilken jätte i nordisk mytologi har namngett en av Saturnus månar?

Surtur

Upptäckt
Inklination 166.9°
Måne till Saturnus
Fysikaliska data
Diameter 6 km

Hur skapade Oden världen?

Så en dag tog Oden, Vile och Ve livet av urjätten Ymer och i blodet som rann ur hans kropp drunknade alla rimtursar, utom Bergelmer och hans hustru. Av Ymers kropp skapade gudarna världen.

Hur skapades världen enligt vikingarnas gudar?

Enligt myten är Oden stamfader till asarnas släkte. Bröderna Oden, Vile och Ve slog ihjäl urjätten Ymer och skapade av hans kropp jorden. Blodet blev till hav, sjöar och floder, köttet till fastland, tänderna till stenar, håret till skog och gräs och hjärnan till moln.

Share this post